Την απόφαση να αναστείλει  προσωρινά τη συνθήκη Σένγκεν πήρε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, προειδοποιώντας ότι ολική άρση της συνθήκης είναι πιθανή αν δεν βρεθεί λύση με το προσφυγικό.

Ads

«Οποιος φθάνει στα σύνορα μας θα υπόκειται σε ελέγχους. Εάν η Ε.Ε. δεν αποφασίσει να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της, θα αμφισβητηθεί η συνθήκη Σένγκεν στο σύνολο της. Και μετά η κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει την φύλαξη των δικών της συνόρων», διαμήνυσε ο Φάιμαν.

Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Österreich, ο καγκελάριος της Αυστρίας επεσήμανε επίσης ότι «είναι εξαιρετικά ανησυχητικό που οι περίπλοκες δομές της Ε.Ε. εμποδίζουν την εξεύρεση λύσης σε σημαντικά ζητήματα σαν την χιονοστιβάδα των προσφύγων ή την οικονομική κρίση πιο γρήγορα». «Κάθε φορά ο κίνδυνος είναι ότι κάνουμε πολύ λίγα, πολύ αργά», είπε.

Η κίνηση της Βιέννης έρχεται ως απάντηση στη στάση της Γερμανίας, που «επιστρέφει» καθημερινά εκατοντάδες πρόσφυγες στην Αυστρία.

Ads

Οι πρόσφυγες που θα φτάνουν στα σύνορα της Αυστρίας από εδώ και πέρα θα πρέπει να δείχνουν μια έγκυρη ταυτότητα και όσοι δεν δικαιούνται ασύλο ή σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Σκανδιναβία ή έχουν ήδη απορριφθεί από την Γερμανία, δεν θα μπορούν να μπουν στη χώρα.

Στις αρχές της εβδομάδας κι άλλες χώρες της Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Δανίας, ανέστειλαν προσωρινά την ισχύ της συνθήκης, αποκαθιστώντας τους ελέγχους στα σύνορα τους. 

Τι είναι η συνθήκη Σένγκεν

H συνθήκη του Σένγκεν είναι ίσως ο θεμελιώδης λίθος της ενωμένης Ευρώπης, καθώς στην ουσία καταργεί τα εσωτερικά σύνορα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εγγυάται την ελεύθερη κίνηση πολιτών και αγαθών.

 

ρύθμιση

Είναι η συνθήκη που το πρόπλασμά της υπογράφηκε το 1985 στην κωμόπολη Σένγκεν του Λουξεμβούργου, από πέντε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, με στόχο την προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα, την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα, υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, καθώς και την αστυνομική και δικαστική συνεργασία.

Πέντε χρόνια αργότερα, στις 19 Ιουνίου του 1990, υπεγράφη και πάλι στο Σένγκεν η Σύμβαση Εφαρμογής της ζώνης του Σένγκεν, που συμπλήρωνε και εξειδίκευε την αρχική συνθήκη καθορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοζόταν στην πράξη η κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.

Τότε θεσπίστηκε σειρά μέτρων για την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., τον καθορισμό διαδικασιών για την έκδοση ομοιόμορφων θεωρήσεων, την ανάληψη δράσης για την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών και τη δημιουργία κοινού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών, του γνωστού Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS).

Η τελική συμφωνία τέθηκε σε πλήρη ισχύ στις 26 Μαρτίου του 1995 όταν οι πέντε χώρες που την υπέγραψαν μαζί με την Πορτογαλία και την Ισπανία, κατάργησαν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορά τους. Η Ελλάδα υπέγραψε τη Συνθήκη το 1992, την κύρωσε το 1997 με το Νόμο 2514/1997 και την έθεσε σε εφαρμογή το 2000.

Σήμερα, στη ζώνη Σένγκεν μετέχουν το Βέλγιο, η Τσεχία, η  Δανία, η Γερμανία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Φινλανδία, η Σουηδία και τέσσερις χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ: Η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία και το Λιχτενστάιν. Εξαίρεση (opt out) από τη συνθήκη Σένγκεν έχουν πάρει η Βρετανία και η Ιρλανδία που επέλεξαν να διατηρήσουν τους συνοριακούς ελέγχους.