Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Βρετανία, στις 8 Ιουνίου, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι, λιγότερο από ένα χρόνο αφότου αντικατέστησε τον Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία μετά την ήττα του τελευταίου στο δημοψήφισμα για το Brexit.

Όπως σημείωσε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αφορά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Brexit. Υπενθυμίζεται πως οι επόμενες εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το 2020. Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση για τις πρόωρες εκλογές έρχεται τρεις εβδομάδες μετά την επίκληση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών απαιτείται η υποστήριξη του σχετικού νομοσχεδίου από τα δύο τρίτα της Βουλής. Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κόμματος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ανακοίνωσε ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών, παρά την δυσχερή θέση του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις.

Όπως δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, η κυβέρνηση έχει το σωστό σχέδιο για να διαπραγματευθεί τους όρους της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική ενότητα.

«Μόλις προήδρευσα μια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, όπου συμφωνήσαμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προκηρύξει γενικές εκλογές για τις 8 Ιουνίου», δήλωσε ανακοινώνοντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Αποφάσισα με δισταγμό ότι η χώρα χρειάζεται αυτές τις εκλογές, αλλά με ισχυρή πεποίθηση δηλώνω ότι είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η ισχυρή και σταθερή ηγεσία που χρειάζεται η χώρα για να προχωρήσει με το Brexit και πέρα από αυτό», δήλωσε και σημείωσε πως θα καταθέσει αύριο τη σχετική νομοθεσία που θα ανοίξει το δρόμο για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών.

Όπως είπε, απαιτούνται εκλογές τώρα επειδή τα άλλα κόμματα τάσσονται εναντίον των σχεδίων της κυβέρνησης για το Brexit, συμπληρώνοντας πως το κυβερνητικό πλάνο θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να ανακτήσει τον έλεγχο των νόμων και των συνόρων του.

«Αυτή είναι η σωστή προσέγγιση, αλλά τα άλλα κόμματα είναι αντίθετα σε αυτήν» είπε, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρχει ενότητα στο Γουέστμινστερ. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, συμπλήρωσε, τονίζοντας πως οι Εργατικοί απειλούν να καταψηφίσουν την τελική συμφωνία, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Lib Dems) θέλουν να κάνουν τις κοινοβουλευτικές διεργασίες να βαλτώσουν και το σκωτσέζικο SNP αντιτίθεται σε αυτά που κάνει η κυβέρνηση- ενώ και άλλοι έχουν πει πως θα πάνε κόντρα σε όλη τη διαδρομή.

«Η χώρα ενώνεται, αλλά το κοινοβούλιο όχι» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως αν δεν γίνουν εκλογές τώρα, τα «παιχνίδια» θα συνεχιστούν- και κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό μόλις πρόσφατα.

Ολόκληρη η δήλωση της πρωθυπουργού της Βρετανίας

Μέχρι σήμερα το πρωθυπουργικό γραφείο επέμενε να αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και οι αναλυτές εκτιμούν πως με την αιφνιδιαστική της απόφαση, η Τερέζα Μέι υπολογίζει να εκμεταλλευθεί την αδύναμη θέση των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις για να ενισχύσει την θέση της ίδιας και της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας πριν από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σήμερα, το Συντηρητικό Κόμμα δεν διαθέτει παρά πλειοψηφία 17 εδρών στο Ουεστμίνστερ και μία ανταρσία στους κόλπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα μπορούσε να απειλήσει εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων την κυβέρνηση. Οι αναλυτές σημειώνουν πως ο πειρασμός για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ήταν μεγάλος για την κυβερνητική πλειοψηφία, την στιγμή που οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν έναν περίπατο για τους Τόρις απέναντι στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Καλωσορίζω την απόφαση της πρωθυπουργού να δώσει στον βρετανικό λαό τη δυνατότητα να ψηφίσει για μια κυβέρνηση που θα δώσει προτεραιότητα στο συμφέρον της πλειοψηφίας. Οι Εργατικοί θα προσφέρουν στη χώρα μια αποτελεσματική εναλλακτική σε μια κυβέρνηση που απέτυχε να αναστηλώσει την οικονομία, οδήγησε σε πτώση το βιοτικό επίπεδο και βλαβερές περικοπές στα σχολεία μας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μέσα στις τελευταίες εβδομάδες, οι Εργατικοί παρουσίασαν πολιτικές που προσφέρουν μια ξεκάθαρη και αξιόπιστη επιλογή για τη χώρα μας. Ανυπομονούμε να δείξουμε πώς οι Εργατικοί θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για τον βρετανικό λαό» δήλωσε ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, επιβεβαιώνοντας πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει την προσφυγή στις κάλπες.

Ο Τιμ Φάρον, αρχηγός των Φιλελευθέρων- Δημοκρατών, δήλωσε πως «οι εκλογές αυτές είναι η ευκαιρία σας να αλλάξετε την κατεύθυνση της χώρας μας. Αν θέλετε να αποφύγετε ένα καταστροφικό “σκληρό” Brexit. Αν θέλετε να κρατήσετε τη Βρετανία στην ενιαία αγορά. Αν θέλετε μια Βρετανία που είναι ανοιχτή, ανεκτική και ενωμένη, αυτή είναι η ευκαιρία σας. Μόνο οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες μπορούν να αποτρέψουν μια πλειοψηφία των Συντηρητικών».

Η Καρολάιν Λούκας, εκ των ηγετών των Πρασίνων, υποστήριξε πως «η Βρετανία βρίσκεται σε σταυροδρόμι, και η σημερινή ανακοίνωση σημαίνει πως στους πολίτες δίνεται η δυνατότητα να εκφέρουν άποψη για την πορεία στην οποία θα κινηθεί αυτή η χώρα. Μόνο το κόμμα των Πρασίνων παρέχει ένα τολμηρό, θετικό όραμα για μια διαφορετική Βρετανία. Σε αυτές τις εκλογές θα εκπροσωπήσουμε μια οικονομία που δουλεύει για όλους, όχι μόνο για τους λίγους προνομιούχους, μια Βρετανία που είναι ανοιχτή στον κόσμο και την προστασία του πολύτιμου περιβάλλοντός μας. Θα αντισταθούμε στις πολιτικές μίσους και διχασμού που στιγματίζουν τις κοινότητές μας και θα δώσουμε στους πολίτες ανά τη χώρα μια ευκαιρία να ψηφίσουν για μια καλύτερη Βρετανία».

Από πλευράς της, η Νίκολα Στέρτζον, επικεφαλής του σκωτσέζικου SNP και πρωθυπουργός της Σκωτίας, έγραψε στο Twitter πως «οι Τόρις (Συντηρητικοί) βλέπουν μια ευκαιρία να κινήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο προς τα δεξιά, να περάσουν ένα σκληρό Brexit και να επιβάλουν βαθύτερες περικοπές. Ας ορθώσουμε ανάστημα για τη Σκωτία». Υπενθυμίζεται πως η Σκωτία έχει ήδη ζητήσει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της.