Την αναβολή της διαμάχης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Gazprom σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις παροχής αερίου στην ΕΕ επιβεβαίωσε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα ανταγωνιστικότητας, Χοακίμ Αλμούνια, στο περιθώριο συνεδρίου στη Φλωρεντία.

Ads

Ωστόσο, σημείωσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η υπόθεση έχει κλείσει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να συνεχιστεί η έρευνα για τους όρους λειτουργίας της ρωσικής εταιρίας στην ΕΕ.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν καταστήσει αδύνατη τη συνέχιση των συνομιλιών, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμά του το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitique, που σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βρεθεί σε «εξαιρετικά λεπτή θέση». Αν προχωρήσει σε κοινοποίηση των αιτιάσεών της κατά της Gazprom, προστίθεται, τότε η Μόσχα θα ερμηνεύσει αμέσως την εξέλιξη αυτή ως επιβολή κυρώσεων και ως εκμετάλλευση της εν λόγω διαμάχης (περί δεσπόζουσας θέσης) μεταξύ Gazprom και Επιτροπής για πολιτικούς σκοπούς.

«Το πλαίσιο λοιπόν είναι εξαιρετικά ασταθές για να μπορέσουν να κινηθούν οι υπηρεσίες του κ. Αλμούνια», δηλώνει στην Europolitique ειδικός που παρακολουθεί στενά την υπόθεση.

Ads

Σημειώνεται ότι η ΕΕ δεν έχει αναφερθεί ευθέως στη Gazprom στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά ρωσικών εταιρειών.