Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της επίθεσης στο πούλμαν της Ντόρτμουντ. Νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν για τις τρεις εκρήξεις είναι πιθανό να προέρχονται από πυρομαχικά που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας. 

Ads

Στο μεταξύ, ήδη οι ερευνητές της επίθεσης είχαν σοβαρές αμφιβολίες για το αν οι επιστολές ανάληψης ευθύνης προέρχονται από ισλαμιστές. Αντίθετα στο τραπέζι έχει μπει και το σενάριο η επίθεση να έγινε από ακροδεξιές ομάδες ή και από φανατικούς του ποδοσφαίρου. 

Από το γερμανικό στρατό τα εκρηκτικά; 

Η εφημερίδα «Welt am Sonntag», επικαλούμενη πηγή που συμμετέχει στις έρευνες αναφέρει ότι τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατά του πούλμαν της ομάδας είναι πιθανόν να προέρχονται από πυρομαχικά που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας.

Ads

«Τα εκρηκτικά στους σωλήνες – βόμβες που ήταν γεμάτες με μεταλλικά καρφιά, είναι πιθανό να προέρχονται από αποθέματα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό, βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση», γράφει σχετικά η εφημερίδα. Η πηγή που επικαλείται αναφέρει ακόμη ότι για τη χρήση των πυροκροτητών απαιτούνταν ειδικές γνώσεις, οι οποίες δεν είναι εύκολο ν’ αποκτηθούν.

Ακροδεξιοί πίσω από την επίθεση; 

Στο μεταξύ, οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει ποιος έκανε την επίθεση, ενώ οι εισαγγελείς που ασχολούνται με τη διερεύνηση της υπόθεσης εκφράζουν αμφιβολίες για τη γνησιότητα των επιστολών που παραπέμπουν στο Ισλαμικό Κράτος. 

Σύμφωνα με κάποιους από τους ερευνητές οι επιστολές που βρέθηκαν στο σημείο ίσως συντάχθηκαν από τους δράστες με σκοπό των αποπροσανατολισμό των ερευνών, οδηγώντας στο σενάριο τρομοκρατικού χτυπήματος από τζιχαντιστές. 

Το περιεχόμενο τους δεν ταιριάζει με τον τρόπο που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος. Τα σχετικά ρεπορτάζ επιβεβαίωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελέας Φράουκε Κέλερ.

Ειδικοί εκτιμούν ότι τις επιστολές έγραψαν γερμανόφωνοι που ήθελαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι γράφτηκαν από κάποιον που δεν μιλά γερμανικά. Την ίδια ώρα, τα εκρηκτικά δείχνουν ότι οι δράστες ήταν έμπειροι. 

Στην εφημερίδα Tagesspiegel, έφτασε ένα email που αναφέρει ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται ακροδεξιές ομάδες. Το email εξετάζεται από την αστυνομία. 

Τέλος η επιστολή ανάληψης ευθύνης που αναρτήθηκε σε ακροαριστερό ιστότοπο στο Διαδίκτυο θεωρείται άνευ σημασίας.

«Θυμίζει έντονα την επιστολή ανάληψης ευθύνης που αναρτήθηκε στην ίδια πλατφόρμα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις μπροστά από ένα τέμενος και το Συνεδριακό Κέντρο της Δρέσδης τον Δεκέμβριο του 2016. Είχε αποδειχθεί τότε ότι ήταν ψεύτικη, ενώ τα ίχνη οδήγησαν στον ακροδεξιό χώρο» επεσήμανε ο Πέτερ Νόιμαν, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας του King‘s College του Λονδίνου.