Με θερμό παρασκήνιο και μαραθώνιο διμερών συναντήσεων έχει ανοίξει από το πρωί στις Βρυξέλλες η μάχη του Eurogroup  – μια μάχη, από την οποία η κυβέρνηση προσδοκά να πάρει, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, τον οδικό χάρτη για το τελικό κλείσιμο της αξιολόγησης στις 20 Φεβρουαρίου.

Ads

Συναντήσεις με Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ

Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης που βρίσκονται από χθες στις Βρυξέλλες, θα συναντηθούν πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ έχουν προγραμματιστεί και ξεχωριστές συναντήσεις τους με τους επικεφαλής του Eurogroup και του EuroWoringGroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και Τόμας Βίζερ.

Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι να επέλθει ένα μίνιμουμ συγκλίσεων πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στις 16:00 το απόγευμα, έτσι ώστε το Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα με ζητούμενο να κλείσει το staff level agreement (τεχνική συμφωνία) για την αξιολόγηση έως την επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στις 20 Φεβρουαρίου.

Ads

Το ΔΝΤ και το παρασκήνιο

Ενδεικτικό του θερμού παρασκηνίου που παίζεται στις Βρυξέλλες, πάντως, είναι και το ότι μέχρι αργά το μεσημέρι ήταν αβέβαιο αν θα μετάσχει τελικά στο Eurogroup, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. 

Αρχικά ο Τόμσεν δήλωσε ασθένεια, στη συνέχεια όμως ανακοινώθηκε ότι τελικά θα πάρει μέρος στην συνεδρίαση, όπως είχε προγραμματιστεί. 

Είχαν προηγηθεί οι διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες εστάλησαν στα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου δύο εκθέσεις που αφορούν την Ελλάδα και από τις οποίες, όπως αναμενόταν, προκύπτει ότι το χρέος δεν κρίνεται βιώσιμο. Οι δύο εκθέσεις θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου.

Τα σενάρια για τον «κόφτη»

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, με βάση τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί έως χθες το βράδυ, η ελληνική πλευρά προσέρχεται με πρόταση για παράταση του «κόφτη» για έναν χρόνο χωρίς νομοθέτηση προληπτικών μέτρων (αφορολόγητο, συντάξεις).

Στον αντίποδα, η πλευρά ΔΝΤ – Σόιμπλε διαμηνύει ότι θα βάλει στο τραπέζι πρόταση «take it or leave it» που θα περιλαμβάνει σκληρό «κόφτη» με ρήτρα αναίρεσης, δηλαδή ψήφιση από τώρα των μέτρων για μετά το 2018 και ακύρωσή τους εάν αποδειχθεί ότι δεν χρειάζονται.

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters, οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα επιχειρήσουν στην απογευματινή συνεδρίαση να χρησιμοποιήσουν ως διαπραγματευτικό «όπλο» το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη το 2016 – ένα πλεόνασμα 4,4 δις ευρώ που κινείται μεταξύ του 1% και του 1,5% και είναι υπερδιπλάσιο του μνημονιακού στόχου για 0,5%.

«Αυτή η επίδοση θα μας βοηθήσει […] να αντιμετωπίσουμε την οπτική γωνία του ΔΝΤ πως η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα προκειμένου να καλύψει προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό το 2018», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters.