Μετά τη Γερμανία και η Ισπανία ζήτησε εξηγήσεις για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις από την αμερικανική μυστική υπηρεσία NSA. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της ισπανικής «El Moundo», που επικαλούμενη έγγραφα του πρώην πράκτορα της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, ανέφερε ότι μέσα σε ένα μήνα, και ειδικότερα το Δεκέμβριο του 2012 έγιναν στην Ισπανία υποκλοπές σε  60 εκατ. τηλεφωνικές κλήσεις.

Ads

 
«Οι πρακτικές αυτές, αν αποδειχθούν, είναι ανάρμοστες και απαράδεκτες ανάμεσα σε σύμμαχες και φίλες χώρες», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της  Ισπανίας, που τη Δευτέρα κάλεσε τον αμερικανό πρέσβη στη Μαδρίτη, Τζέιμς Κόστος, για να δώσει εξηγήσεις για τις παραπάνω αποκαλύψεις.
 
Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της «El Pais», την Παρασκευή, που υποστήριζε ότι η NSA είχε κατασκοπεύσει μέλη του προσωπικού και της κυβέρνησης της Ισπανίας, μεταξύ των οποίων ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο. 
 
Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σύμμαχος των ΗΠΑ, είχε τότε υπογραμμίσει απλώς ότι η χώρα του δεν εξετάζει «προς το παρόν» το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στη γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία με στόχο να ζητηθούν εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον σχετικά με το έργο των μυστικών υπηρεσιών της.
 
Σημειώνεται πως την Κυριακή γερμανικά δημοσιεύματα ανέφεραν πως μεταξύ των τηλεφώνων που παρακολουθούσε η NSA ήταν και αυτό της Μέρκελ, Μάλιστα ορισμένα μέσα ανέφεραν πως παρά τις διαψεύσεις από την υπηρεσία πληροφοριών ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, γνώριζε ότι παρακολουθούνταν η καγκελάριος της Γερμανίας.
 
Το Spiegel ανέφερε πως ο Ομπάμα είπε σε επικοινωνία που είχε με την Μέρκελ πως «αν γνώριζε για την παρακολούθηση θα την είχε σταματήσει». Η εφημερίδα Bild am Sonntag, επικαλούμενη πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αναφέρει πως ο αμερικανός πρόεδρος γνώριζε από το 2010 για την παρακολούθηση του κινητού της Μέρκελ. «Ο Ομπάμα δεν έβαλε τέλος στην επιχείρηση αυτή, αντίθετα άφησε να συνεχιστεί», φέρεται να δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της NSA.
 
«Ο στρατηγός (Κιθ) Αλεξάντερ (που διευθύνει την NSA) δεν συζήτησε με τον πρόεδρο Ομπάμα το 2010 μια υποτιθέμενη επιχείρηση πληροφοριών η οποία ενέπλεκε την καγκελάριο Μέρκελ και ουδέποτε συζήτησε για οποιαδήποτε επιχείρηση που να την εμπλέκει. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που ισχυρίζονται το αντίθετο δεν είναι βάσιμες», δήλωσε εκπρόσωπος της NSA διαψεύδοντας τις πληροφορίες. Με σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ έβαλαν τέλος στις υποκλοπές των τηλεφωνικών συνομιλιών της καγκελαρίου και άλλων ξένων ηγετών αφού ο Μπαράκ Ομπάμα πληροφορήθηκε την ύπαρξη ενός τέτοιου προγράμματος κατασκοπείας.
 
Οι γερμανοί βουλευτές θα αφιερώσουν στις 28 Νοεμβρίου μια έκτακτη σύνοδο της βουλής στην υπόθεση των παρακολουθήσεων της NSA, ενώ ο γερμανικός τύπος σε κεντρικά άρθρα καυτηριάζει τη δράση των υπηρεσιών των ΗΠΑ με τον τίτλο «Ο φίλος Ακούει» με σαφή αναφορά στις αφίσες προπαγάνδας κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που καλούσαν τους πολίτες να είναι σε επιφυλακή διότι «ο εχθρός ακούει». Ενδεικτικό είναι και το σχόλιο της FAZ που αναφέρεται στις ΗΠΑ ως «δύναμη ψηφιακής κατοχής».