Η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να καταβάλει την αποζημίωση 90 εκατομμύριων ευρώ στην Κύπρο που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εισβολή στην Κύπρο.

Ads

Όπως τόνισε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου η Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δεν θεωρεί ότι έχει υποχρέωση να καταβάλει οποιαδήποτε αποζημίωσε σε μια χώρα την οποία τυπικά δεν αναγνωρίζει. Το ΕΔΑΔ επιδίκασε το ποσό των 90 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κυπρίων στην εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στη νήσο πριν από 40 χρόνια.

Από την πλευρά του ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων χαρακτήρισε «πολιτική» την απόφαση του ΕΔΑΔ. «Μια τέτοια απόφαση σε αυτή την περίοδο έριξε τη σκιά της πάνω στις διαπραγματεύσεις. Είναι μια ενέργεια για να ενδυναμώσει το χέρι των ελληνοκυπρίων και αυξάνει την αδιαλλαξία τους», τόνισε και πρόσθεσε: «Στην Κύπρο δεν είχαν απώλειες μόνο οι ελληνοκύπριοι, ούτε είναι οι μόνοι που αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες». Εάν δεν παρενέβαινε η Τουρκία «σήμερα στην Κύπρο δεν θα υπήρχε κανένας τουρκοκύπριος».