Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιείται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση εν όψει της σημερινής ψηφοφορίας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, του νομοσχεδίου για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που ορίζουν μια σειρά από δημοσιονομικά, μισθολογικά και άλλα θέματα, τα οποία παρουσιάζονται από την κυβέρνηση ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης. Το tvxs.gr μέσω τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής μεταδίδει ζωντανά τη συζήτηση και τη ψηφοφορία στη Βουλή.

Ads

 
Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε το κατεπείγον της διαδικασίας, ενώ το ΚΚΕ αποχώρησε από τη συζήτηση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για παράκαμψη του Κοινοβουλίου και παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων.
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης αλλά και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Τέρενς Κουίκ επισήμαναν τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια συζήτησης του πολυνομοσχεδίου και τις παρεμβάσεις άλλων υπουργείων, οι οποίες όπως τόνιζαν περιόριζαν τον χρόνο τοποθέτησης των βουλευτών.
 
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι η διαδικασία των Πράξεων Νομοθετικών Περιεχομένου «δεν αφήνει τίποτα όρθιο από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής» και ότι αυτές οι διαδικασίες «δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα, είναι διάτρητες».
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουΐκ κατήγγειλε τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, διαδικασία με την οποία -όπως είπε- «καλείται η Βουλή να εκχωρήσει την εθνική κυριαρχία».
 
Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο ύστερα από την τοποθέτηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, οποίος ανέφερε πως «ούτε η κυβέρνηση Τσολάκογλου δεν έχει υπογράψει τέτοια επονείδιστα κείμενα, όπως αυτό που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας» και τόνισε πως για το κόμμα του οι διατάξεις των μνημονίων δεν υπήρξαν ποτέ «γιατί είναι αντισυνταγματικές».
 
«Σήμερα, λίγες ημέρες πριν τη συζήτηση της πρότασης για την παραπομπή του Γιώργου Παπανδρέου, του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Λουκά Παπαδήμου, έχουμε κλιμάκωση της βίας που ξεκίνησε από τα γκαζάκια, προχώρησε στις μολότωφ στο σπίτι που μένει ένα τρίχρονο παιδί και έγινε Καλάσνικοφ. Ελπίζω να μην έχουμε άλλα, ως την Πέμπτη…» είπε σχολιάζοντας τις τελευταίες επιθέσεις και κάνοντας λόγο για προσπάθειες αποπροσανατολισμού.
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει ξεπεράσει κάθε όριο και ότι με διαδικασίες κατεπείγοντος ανοίγει επικίνδυνους δρόμους με τη λογική τού «αποφασίζουμε και διατάζουμε».
 
Ένταση προκλήθηκε νωρίτερα και εξαιτίας της πρόθεσης του Νίκου Δένδια να μιλήσει για την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ εν μέσω της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε προσωρινά σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Ν. Δένδιας εκτίμησε πως η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο ότι «δεν ήθελε να ακούσει αυτά που είχα να πω».
 
«Περίμενα πως όλος ο πολιτικός κόσμος θα καταδικάσει την επίθεση, και με οδύνη είδα καινοφανείς θεωρίες περί παρακρατικών της Δεξιάς και, μάλιστα, προερχόμενες από εκείνους που έλεγαν πως τα ευρήματα στη Βίλα Αμαλία ήταν στοιχεία απαραίτητα για κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Δεν ήλθα εδώ, παρά για να διατυπώσω βαθύτατη έκκληση να στηρίξει ο πολιτικός κόσμος την προσπάθεια του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Δεν είναι δικαίωμα κανενός να σπάει, να λεηλατεί, να πετά βόμβες μολότωφ. Είναι απαράδεκτες πρακτικές για οποιαδήποτε χώρα» ανέφερε, στην παρέμβασή του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.