Τη «συμφωνία αλήθειας» με τους πολίτες, όπως επιγράφει το πρόγραμμα του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε στην ομιλία του προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ -την πρώτη ομιλία του στη ΔΕΘ ως αρχηγός της ΝΔ.

Ads

«Είμαι εδώ για να υπογράψουμε μια συμφωνία αλήθειας με τον κάθε Έλληνα κι την κάθε Ελληνίδα ξεχωριστά», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Τσίπρας δεν διδάχτηκε τίποτα, συνεχίζει αμετανόητος και προκλητικός, διχάζει, δίνει ανεύθυνες υποσχέσεις, δεν θέλει να αλλάξει κατεύθυνση, υπονομεύει βάναυσα τη λειτουργία των θεσμών. Όσο και να προσπαθεί να βάλει το κουστούμι του μεταρρυθμιστή έχει μόνο στο μυαλό του την εξουσία, συνέχισε, και συμπλήρωσε: ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει φτώχεια.

«Ήρθε η ώρα ο λαός να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια του. Για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, να φύγει ο Τσίπρας το συντομότερο», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.


«Ήρθε η ώρα να τραβήξουμε μια γραμμή με το χθες. Επτά χρόνια κάποιοι πίστεψαν ότι ήταν η ευκαιρία να κλείσουμε τους λογαριασμούς με όσους δεν συμφωνούν μαζί τους, σημείωσε και προσέθεσε: ‘Η τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας. Για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση, υπονόμευσε και υπονομεύει τους θεσμούς. Προτείνω ένα σχέδιο για το μέλλον και δεν αναλύω το παρελθόν. Κανείς δεν περισσεύει από τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Μαξίμου: Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε σε όλους ποιος πραγματικά είναι

Ads

«Μόνο η οικονομία της αγοράς μπορεί να δημιουργήσει πλούτο, δίκαια ανακατανομή του πλούτου. Η επιχειρηματική κοινότητα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο, να επιστρέψουμε στις αξίες της ζωής, στην αξιοκρατία και στη διαφάνεια, στην εμπιστοσύνη στους θεσμούς», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

image

Μειώσεις φόρων 1,9 δισ. ευρώ 

Παρουσιάζοντας τη φορολογική στρατηγική της Ν.Δ., ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε μία σειρά παρεμβάσεων για τη μείωση των φορολογικών βαρών των πολιτών.

Μάλιστα, υποσχέθηκε φορολογικές μειώσεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ, εντός δύο ετών

Η νέα συμφωνία που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να υλοποιηθεί θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από 3,5% στο 2%, κάτι που βρίσκει όμως, αντίθετη την τρόικα. 

image

Μεταξύ των φορολογικών παρεμβάσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε τα εξής:

• Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, 20% τον πρώτο χρόνο και 10% το δεύτερο.
• Μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις στο 20%.
• Μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από 15% στο 5%.
• Επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13%.
• Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
• Αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ σε 25.000 ευρώ

«Αυτά είναι τα μέτρα που μπορούμε να δεσμευτούμε, με προϋπόθεση την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση των στόχων για πλεονάσματα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Μία τέτοια πολιτική, εξήγησε στη συνέχεια, πρέπει να συνοδεύεται από ένα σχέδιο περικοπών κρατικών δαπανών και διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω νοικοκυρέματος του δημοσίου.

image

Πρότεινε την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και την ενίσχυση της κινητικότητας, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο των απολύσεων.

«Πρέπει να εφαρμόσουμε μία στρατηγική καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του δημοσίου» ανέφερε και εκτίμησε ότι δύναται να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι από το «νοικοκύρεμα» του δημοσίου.

Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε την ανάγκη μίας επενδυτικής έκρηξης, ύψους 100 δισ. ευρώ, την επόμενη πενταετία, προκειμένου η χώρα να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας.

«Πρέπει οι ιδιωτικές επενδύσεις να επιστρέψουν στο 20% του ΑΕΠ. Χρειαζόμαστε εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις για να σπάσουμε τον κύκλο της αναξιοπιστίας και να ανακτήσουμε την πρόσβαση στις αγορές» εξήγησε.