Ως ύποπτοι για τέλεση νέων αδικημάτων κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι χρυσαυγίτες βουλευτές Γιώργος Γερμενής και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, που οδηγούνται σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού με την κατηγορία της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Όπως έκριναν οι ανακρίτριες της υπόθεσης και ο αρμόδιος εισαγγελέας, οι δύο βουλευτές της νεοναζιστικής οργάνωσης έχουν αυξημένη ευθύνη για τη δράση του κόμματος και την κατεύθυνση που δίνεται σε ρατσιστικές και ξενοφοβικές ενέργειες. Στο μεταξύ, την Κυριακή απολογείται ο συγκατηγορούμενός τους Στάθης Μπούκουρας, για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Ads

Οι δύο κατηγορούμενοι εμφανίζονται, από δεδομένα της δικογραφίας, να έχουν έντονη δραστηριότητα στις περιοχές που είχαν υπό την ευθύνη τους, προς την κεντρική κατεύθυνση που αποδίδεται στην οργάνωση με επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών και άλλες έκνομες δραστηριότητες. Αυτό αποτέλεσε ένα ακόμη επιβαρυντικό στοιχείο  στην κρίση των ανακριτριών, Ιωάννας Κλάπα και Μαρίας Δημητροπούλου, και του αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, για την ποινική τους μεταχείριση αξιολογήθηκαν μαρτυρίες θυμάτων επιθέσεων αλλά και στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή που διαβιβάστηκαν πρόσφατα στην ανάκριση από τις κατασχέσεις σε σπίτια στελεχών του κόμματος.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται βίντεο με ορκωμοσίες «νεοσύλλεκτων» της Χρυσής Αυγής με συγκεκριμένο τελετουργικό σε κάποιο από τα οποία ο προσωρινά κρατούμενος, πλέον, βουλευτής Γιώργος Γερμενής χαιρετίζει τις εκδηλώσεις αυτές με ομιλίες υπέρ «της φυλής» και κατά «αυτών που την απειλούν».

Ads

Αντίστοιχα, για τον βουλευτή Ηλιόπουλο φαίνεται να αξιολογήθηκαν στοιχεία όπου εμφανίζεται να συμμετέχει σε επιθέσεις κατά μικροπωλητών.

Επιπλέον, πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφέρουν ότι οι δικαστές αποτίμησαν ακόμη και το γεγονός ότι το κόμμα δεν προέβη σε καταδίκη ή αποδοκιμασία φαινομένων παραβατικότητας που σχετίζονται με ρατσιστική ιδεολογία.