Μετά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσε ότι αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο “ξαφνικού θανάτου” φορέα του Δημοσίου με τη “μέθοδο ΕΡΤ” και ότι αποφεύχθηκε επίσης το λουκέτο σε ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ. Ο αξιωματούχος, ακόμη, ανέβασε τις πιθανότητες για συμφωνία με την τρόικα μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου στο 60-40, μια αναλογία που χθες διέρρεαν ότι είναι στο 50-50.

Ads

Η πληροφορία για ξαφνικό θάνατο σε φορείς του Δημοσίου με τη μέθοδο ΕΡΤ είχε δοθεί από υψηλόβαθμη πηγή του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αμέσως μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ελεγκτές. Η αναδίπλωση που επιχειρείται εκ των υστέρων είναι δεκτική πολλών ερμηνειών, με κυρίαρχη ανάμεσά τους ότι κρίθηκε ως επικοινωνιακά αναποτελεσματική η “ειλικρίνεια” που έδειξε το Υπουργείο.

Kατά τα άλλα, τα λουκέτα είναι προ των πυλών. Οπως μετέδωσε το Mega έχει, ήδη γίνει συνεννόηση ανάμεσα στα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Μεταφορών για να κλείσει το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας. Η αιτιολόγηση περί σκανδαλώδους οικονομικής διαχείρισης είναι απλώς το πρόσχημα, όπως άλλωστε η ΕΡΤ είχε παρουσιαστεί ως η φωλιά της διαφθοράς για να πέσει το μαύρο.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συναντάται για δεύτερη φορά μέσα στην ημέρα με την τρόικα. Το μόνο που ειπώθηκε για τις πρωινές συναντήσεις από την πλευρά του υπουργού ήταν ότι «είμαστε σε φάση σύγκλισης σε όλα τα θέματα, ακόμη και για τους πλειστηριασμούς».

Ads