Εγκρίθηκε από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, με ευρεία πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Ads

Την αρχή του νομοσχεδίου ψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής.

Η συνεδρίαση ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί την Δευτέρα, μετά την αναβολή της αυριανής λόγω εθνικού πένθους για την τραγωδία στην Δυτική Αττική.

Αναλυτικά: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο – Ποιοι θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα

Ads

Με ανταλλαγή πυρών η συζήτηση στις επιτροπές 

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση στις επιτροπές. Κατά την εκκίνηση της διαδικασίας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πήρε το λόγο για να διευκρινίσει πως το μέρισμα δεν θα μπορούσε να δοθεί ούτε νωρίτερα, ούτε αργότερα. 

«Αυτό δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε νωρίτερα γιατί έπρεπε να συμφωνήσουμε στους τελικούς αριθμούς και να τους συμφωνήσουμε με τους Θεσμούς. Άρα, ούτε πιο νωρίς μπορούσαμε να το κάνουμε, ούτε πιο αργά μπορούσαμε να το πάμε γιατί θα δημιουργούνταν πρόβλημα για να πάρουν οι δικαιούχοι αυτά τα χρήματα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, χαιρέτισε τη θετική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θυμίζοντας όμως ότι «πέρυσι τέτοια εποχή φώναζαν βάστα -Σόιμπλε και βάστα – Γερούν και έλεγαν ότι δεν έχουμε την άδεια των θεσμών και πήγαν κόντρα στην κοινωνία». «Όλοι οι άξονες της πολιτικής σας κατέρρευσαν» είπε προς τη ΝΔ και συμπλήρωσε πως «λέγατε για αριστερή παρένθεση και για εκλογές. Λέγατε ότι δεν θα κλείναμε αξιολογήσεις».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, χαρακτήρισε την υπεραπόδοση των στόχων «προϊόν της υπερφορολόγησης και της υπερεξόντωσης των νοικοκυριών». Για την διαδικασία του κατεπείγοντος τόνισε ότι «η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη, θα μπορούσε να γίνει αναλυτικά πόσο είναι το μέρισμα και το πού θα δοθεί, μέσα από ένα δημοκρατικό διάλογο και όχι όπως θέλει να το δώσει η κυβέρνηση μέσα από το Μαξίμου με διαγγέλματα…».

Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Γιάννης Κουτσούκος, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προχώρησε εσπευσμένα στις ανακοινώσεις και φέρνει το νομοσχέδιο για ψήφιση με την διαδικασία του κατεπείγοντος γιατί ήθελε να αλλάξει την ατζέντα. «Με τη διαδικασία αυτή η κυβέρνηση στερεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προσφέρουμε κάποιες σημαντικές προτάσεις για το πώς θα ανακουφιστούν οι οικογένειες. Δεν σας ενδιαφέρει να ακούσουμε τους φορείς, τους συνταξιούχους, τους ΑΜΕΑ. Εμείς, θέλουμε να κληθούν οι φορείς και να συζητήσουμε όσο χρόνο είναι απαραίτητος» κατέληξε.