«Δεν έγινε καμία συζήτηση για νέα μέτρα όσον αφορά το 2012 στη χθεσινή πρώτη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια ώρα, ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμά πως από τον ερχόμενο Μάρτιο είναι πιθανόν να χρειαστούν νέα μέτρα, τα οποία όμως, «πρέπει να ληφθούν από μια εκλεγμένη κυβέρνηση, με νωπή λαϊκή εντολή». Πάντως, το ΚΚΕ κάνει λόγο για αποφασισμένα πριν από την κρίση μέτρα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «όχι» στα μέτρα σφαγιασμού των εργαζομένων. Η Δημοκρατική Αριστερά, πάλι, εκτιμά πως οι εισηγήσεις της τρόικας διαλύουν την κοινωνία.

Ads

 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών, στο πλαίσιο της συνάντησης επιβεβαιώθηκε ότι η εξειδίκευση των μέτρων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το 2013-2014-2015 θα γίνει περίπου τον Ιούνιο του 2012. «Αλλωστε», εξηγεί η σχετική ανακοίνωση, «δεν είναι δυνατόν οι επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου του 2011 να θεωρηθούν ως χαρακτηριστικές και αντιπροσωπευτικές, γιατί πρόκειται για μία περίοδο με πάρα πολύ μεγάλη αβεβαιότητα, σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και πολλές έκτακτου χαρακτήρα εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως ήταν οι δύο διαδικασίες για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η υποβολή της πρότασης για το δημοψήφισμα, η αλλαγή στην Κυβέρνηση, κοκ».
 
Στη συνάντηση έγινε μία γενική επισκόπηση γύρω από τα μακροοικονομικά δεδομένα και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 και συζητήθηκε η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων για το νέο πρόγραμμα.
 
Εκτός από τον κ. Βενιζέλο, η τρόικα έχει δει και τον κ. Ρέππα με τον οποίο συζήτησε για θέματα δημόσιας διοίκησης και πιο συγκεκριμένα για το ζήτημα της εφεδρείας, ενώ την Τετάρτη πρόκειται να συναντηθεί με τους Μ. Βορίδη, Μ. Χρυσοχοΐδη και Γ. Κουτρουμάνη.
 
Νέες συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών θα έχει η τρόικα την Πέμπτη και την Παρασκευή, παρουσία και του πρωθυπουργού, με τον οποίο και θα κλείσει ο κύκλος αυτός των προκαταρκτικών επαφών ενόψει της διαπραγμάτευσης του Ιανουαρίου.
 
Από κυβέρνηση με νωπή εντολή τα νέα μέτρα, συμφωνεί η ΝΔ
 

Συμφωνεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, εκτιμώντας και αυτός πως από τον ερχόμενο Μάρτιο είναι πιθανόν να χρειαστούν νέα μέτρα, τα οποία όμως, «πρέπει να ληφθούν από μια εκλεγμένη κυβέρνηση, με νωπή λαϊκή εντολή».
 
«Αυτά τα μέτρα θα πρέπει να τα συναποφασίσει με τους εταίρους μας μία κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή», τόνισε σε δηλώσεις του στο Real FM και παράλληλα, επέμεινε στη θέση της ΝΔ για ελάφρυνση της φορολογίας, επισημαίνοντας ότι ακόμα και οι δανειστές μας αναγνωρίζουν πως πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.
 
Αφού υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία ζητεί μείωση των δαπανών, όχι όμως από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες που αγγίζουν τα 6,7 δισ. ευρώ, την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, αλλά και σε «πάγωμα» των προσλήψεων στο δημόσιο για τρία χρόνια.
 
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ τονίζει πως «τα βάρβαρα μέτρα των μνημονίων, τα προηγούμενα και τα νέα» είναι αποφασισμένα πριν από την κρίση, καθώς όπως καταγγέλλει το κόμμα, «αποτελούν στρατηγική επιλογή των αστικών κομμάτων για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων».
 
«Είναι απάτη ότι τσακίζουν όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων για να αντιμετωπιστεί η κρίση και το χρέος», σημειώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα. «Τι σχέση έχουν με την αποπληρωμή του χρέους η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, το τσεκούρωμα των βαρέων και ανθυγιεινών, οι αντιδραστικές ρυθμίσεις στην Παιδεία και άλλα βάρβαρα μέτρα;», διερωτάται.
 
Υποστηρίζει μάλιστα ότι ορισμένες προβλέψεις των προϋπολογισμών είναι σκόπιμα λαθεμένες για να προετοιμάζουν το έδαφος για νέα αντιλαϊκά πακέτα μέτρων.
 
«Η κρίση που υπάρχει είναι καπιταλιστική και όχι χρέους, ενώ τα μνημόνια επιβάλλονται κυρίως για να εξασφαλίσει το κεφάλαιο αυξημένη κερδοφορία», τονίζει, προσθέτοντας ότι μόνη λύση είναι η έξοδος από την Ε.Ε. «με λαϊκή εξουσία που θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής και θα διαγράψει μονομερώς το χρέος».
 
Για «μέτρα κοινωνικής εξόντωσης και σφαγιασμού των εργαζομένων» κάνει λόγο ο Δημήτρης Στρατούλης με αφορμή τις συζητήσεις περί προωθούμενης συμφωνίας τρόικας-κυβέρνησης για απολύσεις στο δημόσιο και κατάργηση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
 
«Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ΝΔ ακροδεξιάς δεν έχει κανένα πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να συμφωνήσει με την τρόικα να γίνουν χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο, να καταργηθεί ο κατώτερος μισθός και ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, γιατί αυτά τα μέτρα οδηγούν όλους τους εργαζόμενους και κυρίως τους χαμηλόμισθους στην απόλυτη εξαθλίωση», επισημαίνει σε δήλωσή του το μέλος της Επιτροπής Εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Την ριζική αντίθεσή της στο ενδεχόμενο κατάργησης του κατώτατου μισθού και μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις εξέφρασε η Δημοκρατική Αριστερά. «Οι εισηγήσεις της τρόικας για απολύσεις, κατάργηση του κατώτατου μισθού, περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων είναι επιλογές που διαλύουν την κοινωνία, καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό, επιτείνουν την ύφεση και δεν διαμορφώνουν προοπτική εξόδου από την κρίση», επισημαίνει το κόμμα σε ανακοίνωσή του. Η χώρα, συμπληρώνει, «δεν μπορεί να γυρίσει δεκαετίες πίσω επειδή ακραίοι συντηρητικοί εγκέφαλοι θέλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη σε απόλυτο αδιέξοδο».