Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ στα Σκόπια.

Ads

«Από τότε που θέσατε το θέμα της ταυτότητας, δεν έχω ακούσει τίποτε από την ελληνική πλευρά, που θα σήμαινε την άρνηση της ταυτότητας του λαού εδώ, και πιστεύω ότι η λύση είναι τόσο συνεπής που διατηρεί και ακόμη ενισχύει την ταυτότητα. Είμαι πολύ αισιόδοξος. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν διαφορές στις στάσεις των δύο χωρών στις θέσεις, αλλά στην Αθήνα δεν άκουσα άρνηση, άρνηση της ταυτότητας», σημείωσε ο Μ. Νίμιτς σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος έθεσε θέμα εθνικής ταυτότητας, ρωτήθηκε εάν οι προτάσεις του, εκτός του ονόματος, αφορούν και το θέμα της εθνικής ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ.

Όπως απάντησε «δεν είναι θέμα των Ηνωμένων Εθνών το ζήτημα».

Ads

Στις δηλώσεις Νίμιτς αντέδρασαν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. «Εμείς έχουμε διατυπώσει τις θέσεις μας με σαφήνεια. Δεν ερμηνεύουμε τον κ. Νίμιτς. Δεν ερμηνεύει ο κ. Νίμιτς εμάς».