Την αποπληρωμή των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς τα φαρμακεία ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, καταγγέλλοντας την «πλήρη κατάρρευση του κοινωνικού κράτους. Εν τω μεταξύ, προσωρινή λύση βρέθηκε για την τροφοδοσία των φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς, καθώς η προσωρινή κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με τους προμηθευτές. H κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί πλήρως μέχρι την Τετάρτη.

Ads

 
Στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Π. Πικραμμένου για τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας αποφασίστηκε η χορήγηση φαρμάκων στους καρκινοπαθείς θα συνεχιστεί από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών μέσω του ΕΟΠΥΥ.
 
Επιπλέον η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα επισπεύσει τη διαδικασία θεώρησης των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής, η οποία είναι απαραίτητη για την εξόφληση των προμηθευτών νοσοκομείων ώστε να μη διακοπεί η χορήγηση υλικών. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος αποστέλλει επιστολή στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Καραβοκύρη στην οποία παρακαλεί να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Η κυβέρνηση ζητεί από όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο της υγείας να δείξουν κοινωνική ευαισθησία και πνεύμα συνεργασίας.
 
Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα φάρμακα υψηλού κόστους, για τους πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα, χορηγούνται μόνο από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. Λόγω των μεγάλων οφειλών των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές, που αγγίζουν τα δύο δισ. ευρώ, οι εταιρείες διέκοψαν την προμήθεια φαρμάκων ζητώντας την εξόφληση τους σε μετρητά.
 
Σε σχετική ενημέρωση προέβη και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνοντας πως τα φάρμακα των καρκινοπαθών «διακινούνται αποκλειστικά μέσω των νοσοκομείων» και σημειώνοντας ότι «η κρίση, η σκληρή πιστωτική πολιτική ορισμένων εταιρειών και οι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις που σωρηδόν εκδίδονταν εδώ και δυόμιση χρόνια από το υπουργείο Υγείας, έχουν δημιουργήσει χάος με τραγικά αποτελέσματα». «Είναι απαράδεκτο να ταλαιπωρούνται όσοι υποφέρουν και οι Έλληνες πολίτες να είναι ουσιαστικά ανασφάλιστοι», καταλήγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
 
Χτες η παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου και η πρόταση του για σύγκλιση σύσκεψης εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας, ώστε να δοθεί λύση στο θέμα των καρκινοπαθών, οι οποίοι αδυνατούν να προμηθευθούν τα φάρμακά τους, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς ο πρώην υπουργός Υγείας υποστήριξε πως το πρόβλημα έχει προκύψει λόγω της δεδομένης αδυναμίας της υπηρεσιακής  κυβέρνησης να πάρει αποφάσεις.
 
Τα κόμματα ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, όπως και έγινε, έστω και αν αυτή η λύση είναι βραχυπρόθεσμη.
 
Εν τω μεταξύ οι φαρμακοποιοί έχουν αναστείλει την χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με πίστωση λόγω οφειλών, ενώ ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών αποφάσισε να σταματήσει τις παραδόσεις ιατρικών υλικών στα δημόσια νοσοκομεία επί πιστώσει, αλλά και να διακόψει πλήρως τις παραδόσεις σε έξι από αυτά. Τα νοσοκομεία αυτά είναι «ο Ευαγγελισμός», το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Α. Παπανδρέου», το «Γ. Γεννηματάς», το «Σωτηρία», το «Αττικόν» και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
 
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών στην ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «αναγκαστική» την παύση των παραδόσεων στα δημόσια νοσοκομεία από τις 5 Ιουνίου, λόγω της «αφόρητης οικονομικής πίεσης που δέχονται οι προμηθευτές καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και ενάμιση χρόνο, ενώ παράλληλα «έχουν υποστεί τεράστιο κούρεμα των ομολόγων τους».
 
Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζει πως η εξόφληση των οφειλών είναι «ο μοναδικός τρόπος να αγοράσουμε πάλι φάρμακα, να επιβιώσουμε και να δώσουμε ανάσα ζωής στο σύστημα της φαρμακευτικής περίθαλψης». «Οι φαρμακοποιοί έχουν αποδείξει ότι στηρίζουν την κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη με όλες τους τις δυνάμεις», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΠΦΣ. 

Σημειώνεται πως στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρθηκε πως έχουν ήδη καταβληθεί 200 εκατ. στους φαρμακοποιούς για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων του Μαρτίου 2012 και υπάρχει μέριμνα για την ολοκλήρωση της πρότασης που έχει συζητήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση μαζί τους. Επιπλέον υπογραμμίστηκε ότι η εξόφληση των οφειλόμενων προηγούμενων ετών δεν είναι δυνατόν να γίνει από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αφού συναρτάται με την συνολικότερη εξόφληση των οφειλομένων του δημοσίου ύψους 6,5 δισ. ευρώ η οποία θα ξεκινήσει με την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής σύμβασης.
 
Σχετικά με το ζήτημα του συμψηφισμού που τίθεται από την πλευρά των φαρμακοποιών, η υπηρεσιακή κυβέρνηση σημειώνει ότι δεν υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο για κάτι τέτοιο και είναι γνωστό ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να νομοθετεί.

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με δήλωσή της τονίζει πως βρισκόμαστε μπροστά σε μία «χρεοκοπία του δημοσίου συστήματος Υγείας» και καλεί όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν αναφορικά με τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος, όπως είπε, καλύπτει το 92%  των ασφαλισμένων, αλλά η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί «τουλάχιστον τρεισήμισι φορές»
 
Ειδικότερα τόνισε πως «η κρατική επιχορήγηση αρχικά είχε προσδιοριστεί στο 0,6% του ΑΕΠ και με τον εφαρμοστικό νόμο που ακολούθησε το μνημόνιο, μειώθηκε στο 0,4 του ΑΕΠ». Η Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε την επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος, ώστε να καλυφθούν τα χρέη, την επιστροφή των χρημάτων των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που «κουρεύτηκαν».
 
Σχετικά με τα φάρμακα τόνισε πως το κράτος πρέπει να αναλάβει το ίδιο να πληρώσει τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ όπως είπε, η ίδια η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τη διαπραγμάτευση με τις φαρμακοβιομηχανίες και όχι οι διοικήσεις των νοσοκομείων, ούτως ώστε να υπάρχει έγκαιρη και επαρκής τροφοδοσία σε όλα τα φάρμακα. Τόνισε επιπλέον ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η έγκαιρη και επαρκής διάθεση όλων των ειδικών φαρμάκων, για τους καρκινοπαθείς και για τους χρονίως πάσχοντες από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Ads