«Τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας» δήλωσε, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στην κατάθεσή του στις ιταλικές αρχές ο πλοίαρχος του Norman Atlantic, Αρτζίλιο Τζιακομάτσι. Υποστήριξε επίσης ότι σήμανε τον συναγερμό εγκαίρως και όπως ήταν σχεδιασμένο. Η τραγωδία του Norman Atlantic έχει λάβει απίστευτες διαστάσεις. Ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει στους 13 (οι 11 από το ναυάγιο και δυο Αλβανοί ναυτικοί που έχασαν τη ζωή τους κατά τη ρυμούλκηση) ενώ οι αγνοούμενοι ενδεχομένως να ξεπεράσουν τους 60. Το αλαλούμ με τις λίστες επιβατών και επιβαινόντων στο μοιραίο πλοίο συνεχίζεται. Νέες λίστες διασωθέντων αναμένεται σε λίγη ώρα από το Λιμενικό Σώμα. Καταθέτουν τα μέλη του πληρώματος του Norman Atlantic. Εκτιμήσεις μιλούν για εγκληματική ολιγωρία του πλοιάρχου και των μελών του πληρώματος.
 

Ads

Τι υποστήριξε ο πλοίαρχος του Norman Atlantic
 
Ο πλοίαρχος στην πρώτη κατάθεση υποστήριξε ότι σήμανε αρχικά συναγερμό μόνο στα μέλη του πληρώματος εξαιτίας της έκτασης της φωτιάς, προκειμένου να μην προκαλέσει πανικό στο πλήρωμα και πρόσθεσε ότι αργότερα – όπως ορίζουν οι διαδικασίες – σήμανε τον συναγερμό σε ολόκληρο το πλοίο.

image

Ο πλοίαρχος Αρτζίλιο Τζιακομάτσι
 
Υπενθυμίζεται ότι πολλοί επιβάτες του Norman Atlantic καταγγέλλουν ότι δεν άκουσαν τον συναγερμό και ότι κατάλαβαν ότι είχε ξεσπάσει φωτιά από τον καπνό που είδαν στις καμπίνες τους και στους άλλους χώρους του πλοίου.
 
«Ο πελάτης μας είναι ψύχραιμος και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις. Έχει εμπειρία σχεδόν 40 χρόνων στη θάλασσα» υποστήριξε από την πλευρά του ο Αλφρέντο Ντέλι Νότσι δικηγόρος του Αρτζίλιο Τζιακομάτσι.
 
Ο πλοίαρχος αντιμετωπίζει την κατηγορία της πολλαπλής ανθρωποκτονίας από αμέλεια και πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια. Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο πλοιοκτήτης του Norman Atlantic, τον οποίο επίσης ανέκριναν οι Αρχές.
 
Στις αρχές καταθέτουν και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος του πλοίου (συνολικά 22 άτομα) που μεταφέρθηκαν μαζί με τους Έλληνες διασωθέντες επιβάτες, στο λιμάνι του Πρίντεζι.
 
Οδύσσεια και για τους διασωθέντες 

Ads

Εκατόν τριάντα άτομα, εκ των οποίων 118 Έλληνες, επιβάτες του μοιραίου πλοίου «Norman Atlantic», αποβίβασε στο λιμάνι του Μπρίντιζι το ιταλικό πολεμικό πλοίο «San Giorgio». Τον επαναπατρισμό των Ελλήνων έχει αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Οι 105 Έλληνες θα μεταφερθούν με αεροσκάφος της Aegean, ωστόσο, η μεταφορά τους θα καθυστερήσει λόγω κακοκαιρίας. Σύμφωνα με την ελληνική πρεσβεία, οι Έλληνες επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους και φιλοξενούνται σε ξενοδοχειακή μονάδα, έξω από το Μπρίντιζι.
 
Η διασταύρωση με τις λίστες των επιβατών που επέβαιναν στο επιβατηγό- οχηματαγωγό πλοίο «Norman Atlantic» που παραμένει στο ίδιο σημείο κοντά στις αλβανικές ακτές θα συνεχιστεί και σήμερα μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών Αρχών. Η ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ με νεότερη ενημέρωση που απέστειλε προς το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, τονίζει ότι η λίστα επιβαινόντων του δρομολογίου του πλοίου «Norman Atlantic» Πάτρα – Ηγουμενίτσα- Αγκόνα στις 27/12/2014 περιλαμβάνει 474 άτομα.
 
Το υπουργείο Ναυτιλίας υπενθυμίζει ότι για τη συνεχή ενημέρωση των συγγενών των επιβαινόντων του «Norman Atlantic» σχετικά με την εξέλιξη της επιχείρησης, λειτουργούν σε 24ωρη βάση δύο επιπλέον γραμμές ενημέρωσης, με αριθμούς κλήσης 2131371042 και 2131371036.
 
Καταθέτουν τα μέλη του πληρώματος του Norman Atlantic
 
Ξεκίνησε η διαδικασία διερεύνησης των αιτίων της τραγωδίας του «Norman Atlantic». Όλα τα μέλη του πληρώματος του πλοίου (συνολικά 22 άτομα), που μεταφέρθηκαν – μαζί με τους Έλληνες διασωθέντες επιβάτες – στο λιμάνι του Μπρίντιζι με το ιταλικό πολεμικό πλοίο «San Giorgio» καταθέτουν ήδη στις Αρχές του Μπάρι.