«Δώστε λίγο χρόνο»
 

Ads

Τα 4 δις δεν είναι απλώς «τεχνικές λεπτομέρειες», διαμηνύει το μέλος της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης, παραχωρώντας συνέντευξη στο tvxs.gr αναφορικά με τις ενστάσεις επί του πακέτου μέτρων ύψους 11,5 δις. Ωστόσο, κάνει σαφές ότι κύριο μέλημα του κόμματος είναι η βιωσιμότητα της κυβέρνησης συνεργασίας με ορίζοντα 4ετίας, συν τοις άλλοις προκειμένου να αποδώσει το σύνολο της πολιτικής της. Γνωρίζαμε από την αρχή τη δυσκολία των εξορισμού επώδυνων 11,5 δις, απαντά στους επικριτές του, με την ιδιότητα του κατεξοχήν διαπραγματευτή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Χαρακτηρίζει δε τα νέα μέτρα διαβατήριο για τις θετικές εξελίξεις οι οποίες κατά τη γνώμη του δρομολογούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, διαβεβαιώνει το εσωτερικό του κόμματος ότι η ΔΗΜΑΡ «δεν πρόλαβε να αλλάξει μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

 
Πώς εξελίσσεται το πακέτο των 11,5 δις; Υπερβαίνει τα όρια ανοχής της ΔΗΜΑΡ;
 
Έχει δει το φως της δημοσιότητας ένα σχέδιο το οποίο κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών στους αρχηγούς των κομμάτων την περασμένη Πέμπτη. Υπήρξε μια σαφής διαφωνία των κ.κ. Κουβέλη και Βενιζέλου σε βασικά μεγέθη της εισήγησης, η οποία παραπέμφθηκε στην επιτροπή όπου συμμετέχουν και τα 3 κόμματα. Οι διαφορές είναι ουσιαστικές και αφορούν σε μέτρα ύψους 4 δις. Προφανώς λοιπόν δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με τεχνικές λεπτομέρειες, όπως είπε ο υπουργός. Εμείς αναγνωρίζουμε την ανάγκη να ληφθούν τα μέτρα των 11,5 δις υπό την εξής προϋπόθεση: να γίνουν όχι απλώς ανεκτά αλλά και κατανοητά από τον κόσμο. Διότι πρόκειται για τον τρίτο κύκλο περικοπών -σε πολλούς για τον τέταρτο- και άρα δεν μπορεί να καταλαβαίνει κανείς το γενικό καλό όταν τίθεται το ειδικό κακό.
 
Αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει η ΔΗΜΑΡ τα μέτρα;
 
Αυτό που ενδιαφέρει εμάς πρωταρχικά είναι να μπορέσει αυτή η κυβέρνηση να προχωρήσει και άρα να περάσει από αυτήν τη πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, ώστε να μεταβεί στα πιο σημαντικά που -εκ των πραγμάτων από πλευρά απόδοσης- ακολουθούν. Αλλά πρέπει να υπάρχει και το στοιχείο της δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά την κατανομή των βαρών.
 
Ποια είναι τα όρια της προσήλωσης στο στόχο της κυβερνητικής συνοχής;
 
Τα όρια είναι μεγάλα. Η υπομονή μας είναι μεγάλη, ώστε να πείσουμε αλλήλους και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θα επιμείνουμε σε αυτό. Δεν θέτουμε όρους στη λογική: «αν δεν γίνει αυτό, θα κάνω αυτό». Αυτή η προσέγγιση είναι μακριά από εμάς.
 
Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της δικής σας εισήγησης για τα μέτρα;
 
Είναι προφανές ότι εμείς δεν μπορούμε να δεχόμαστε μια σειρά από περικοπές, όπως τη μείωση των αναπηρικών επιδομάτων ή την κατάργηση των εποχιακών επιδομάτων ανεργίας, την αναπροσαρμογή της σύνταξης των ανασφάλιστων ηλικιωμένων, τη μετατόπιση του ΕΚΑΣ άνω των 65, τη μείωση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, την περικοπή των δώρων στις κύριες ή στις επικουρικές συντάξεις. Επιπλέον, δεν μπορούμε να δεχόμαστε την επιβολή διδάκτρων στην Εκπαίδευση.
 
Υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα;
 
Υπάρχουν. Ειδικότερα απορρίπτουμε μέτρα τα οποία αφορούν σε 4 δις και προτείνουμε ισοδύναμα μέτρα που έχουν σχέση με τη μείωση δαπανών στην Άμυνα, την Υγεία και την Ενέργεια (όπου π.χ. δεν υπάρχει πλέον πραγματική ανάγκη συντήρησης ενός back up για το σύστημα). Παράλληλα, εισηγούμαστε να αναλάβει η ίδια η Εκκλησία το μισό βάρος της μισθοδοσίας των κληρικών –βάζουμε επίσης το θέμα της σύνταξης που αντιστοιχεί σε 132 εκατ. Έχουμε εντοπίσει πλέον σημαντικά και συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία δεν γνωρίζαμε πριν «μπούμε» στην κυβέρνηση.
 
Έχετε πει χαρακτηριστικά ότι είναι πάρα πολύ σοβαρό αυτό που θα συμβεί με το πακέτο των 11,5 δις.
 
Αυτό που έχω πει είναι ότι όπως και να έχουν τα πράγματα, μετά από τις θυσίες που προηγήθηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια, η προσθήκη επιπλέον 11,5 δις στις πλάτες του ελληνικού λαού είναι εξορισμού κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν έχουμε καμία διάθεση να εξωραΐζουμε την κατάσταση. Δυστυχώς, αυτό το νέο πακέτο μέτρων αποτελεί μία «μνημονιακή» υποχρέωση, είναι το διαβατήριο για να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε κι εμείς στις νέες εξελίξεις οι οποίες φανερά έρχονται στην ΕΕ. Θα είναι κρίμα η Ελλάδα να είναι αυτή που θα έχει μείνει από μόνη της απ’ έξω, μετά από τόσες θυσίες. Πρόκειται λοιπόν για μία δύσκολη αλλά επιτακτική ανάγκη. Ταυτόχρονα, πρέπει να προωθείται το θέμα της αύξησης των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής, η οποία βέβαια αφορά σε μία απόδοση, μεσοπρόθεσμη τουλάχιστον. Επίσης, οφείλουν να «περπατήσουν» τα αναπτυξιακά θέματα.
 
Στο εσωτερικό του κόμματος εκδηλώνονται αντιδράσεις με τη λογική ότι «η ΔΗΜΑΡ δεν διαπραγματεύεται επί της ουσίας, παρά στηρίζει τις επιλογές Σαμαρά, πέρα από το πνεύμα της αρχικής πολιτικής συμφωνίας για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση».
 
Δεν προλάβαμε να αλλάξουμε μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Γνωρίζαμε από την αρχή τις δυσκολίες. Η συμφωνία των «3» δεν έχει ημερομηνία λήξης αύριο ή το Δεκέμβριο. Είναι συμφωνία 4ετίας. Διότι χρειάζεται και μία ωρίμανση των μέτρων, όπως και δεύτερα και τρίτα μέτρα. Αν ξεπεράσουμε τη δυσκολία των 11,5 δις, πλέον ο χρόνος θα μετράει υπέρ μας. Θα έχουμε προχωρήσει με τα 31,5 δις της χρηματοδότησης, θα έχουν αρχίσει σιγά σιγά να αποδίδουν κάποια μέτρα, θα έχουν πάρει σειρά οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Με άλλα λόγια, η οικονομία μπορεί να πάει παραπέρα.
 
Λέτε με άλλα λόγια ότι η κριτική η οποία σας ασκείται βασίζεται πάνω σε μία κοντόφθαλμη προσέγγιση.
 
Ακριβώς. Έχω πει στους συντρόφους: «αφήστε λίγο το χρόνο, διότι δεν είναι δυνατό να αποδώσουν άμεσα αυτές οι πολιτικές επιλογές, από τη στιγμή που όλοι γνωρίζαμε ότι θα διανύαμε τη δυσκολία των 11,5 δις.