Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Ads

Λυκόφως (Open, 21.00)
Ρομαντική ταινία φαντασίας, αμερικανικής παραγωγής 2008.

Πρόκειται για το πρώτο μέρος του «Τwilight Saga». Μία ρομαντική ταινία φαντασίας, βασισμένη στο ομώνυμο δημοφιλές μυθιστόρημα, και πρώτο βιβλίο της σειράς εφηβικών best-seller, της Στέφανι Μέγιερ, που αφηγείται την ιστορία αγάπης ανάμεσα σε μία θνητή έφηβη και έναν βρικόλακα.

image

Ads

Η νεαρή Ιζαμπέλα μετακομίζει από το ηλιόλουστο Φίνιξ στη μικρή πόλη Φορκς, μονίμως συννεφιασμένη και βροχερή, όπου ζει ο πατέρας της. Στο σχολείο ερωτεύεται τον Eντουαρντ Κάλεν, έναν γοητευτικό συμμαθητή της με απόκοσμο ύφος και αλλόκοτη συμπεριφορά. Η Μπέλα τελικά ανακαλύπτει το μεγάλο μυστικό του Έντουαρντ και της οικογένειάς του: είναι βρικόλακες όμως έχουν επιλέξει να μην πίνουν ανθρώπινο αίμα και μπορούν να κυκλοφορούν στον ήλιο. Θα πρέπει να ρισκάρει τα πάντα για να είναι μαζί του, ενώ ο Eντουαρντ θα πρέπει να παλέψει με τη δίψα του για αίμα.

Σενάριο: Μελίσα Ρόζενμπεργκ. Σκηνοθεσία: Κάθριν Χάρντγουικ. Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Πάτινσον, Κρίστεν Στίουαρτ, Τέιλορ Λότνερ, Μπίλι Μπερκ, Πίτερ Φασινέλι.

Μία Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα (ΕΡΤ 2, 22.00)
Δραματική ταινία, παραγωγής ΗΠΑ 2016.

Αποκομμένος από το μέρος που γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε, ο Λι (Κέϊσι Άφλεκ) ζει μόνος του και εργάζεται ως επιστάτης πολυκατοικιών στη Βοστόνη. Ένα τηλεφώνημα θα διακόψει το σχεδόν άχρονο παρόν του και θα επιστρέψει στη μικρή πόλη, όπου γεννήθηκε, με αφορμή τον ξαφνικό θάνατο του αδελφού του. Εκεί μαθαίνει την επιθυμία του αδελφού του να αναλάβει την κηδεμονία του έφηβου ανιψιού του (Λούκας Χεντζ). Η επιστροφή του θα τον φέρει αντιμέτωπο με την αποξενωμένη γυναίκα του (Μισέλ Γουίλιαμς) και όλες τις ανοιχτές υποθέσεις του παρελθόντος – και κυρίως με τον ίδιο του τον εαυτό.

image

Μια ταινία για την απώλεια, το πένθος και τα τραύματα του παρελθόντος που χάρισε στον Κέισι Άφλεκ τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ερμηνείας και το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου και ήταν επίσης υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Β’ Γυναικείου Ρόλου (Μισέλ Γουίλιαμς) Β΄ Ανδρικού (Λούκας Χεντζ), με τον Ματ Ντέιμον να έχει αναλάβει το ρόλο του παραγωγού.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Κένεθ Λόνεργκαν. Πρωταγωνιστούν: Κέισι Άφλεκ, Μισέλ Γουίλιαμς, Κάιλ Τσάντλερ, Λούκας Χέντζ

Η ταινία είναι διαθέσιμη και στο ERTflix.

Η Άφιξη (Star, 22.15)
Ταινία επιστημονικής φαντασίας, συμπαραγωγής Η.Π.Α – Καναδά – Ινδίας 2016. 

Δώδεκα μυστηριώδη διαστημόπλοια με εξωγήινους επιβάτες προσγειώνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Μία ομάδα ειδικών επιστημόνων συνιστάται για να ερευνήσει το συμβάν. Ανάμεσά τους, η Λουίζ Μπανκς, μια γλωσσολόγος που καλείται να βοηθήσει στην επικοινωνία με τους εξωγήινους ενώ ο χρόνος πιέζει και ο κόσμος απειλείται με έναν παγκόσμιο πόλεμο. Η Λουίζ θα πρέπει να πάρει μία απόφαση που θα θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την ζωή της αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα.

image

image

Η ταινία βασίζεται στο πολυβραβευμένο διήγημα του Τεντ Τσιάνγκ «Η ιστορία της ζωής σου» (Story of your life), που περιλαμβάνεται στη συλλογή διηγημάτων «Ιστορίες της ζωής σου και άλλες ιστορίες» (εκδόσεις Κέδρος).

Σενάριο: Ερικ Χέισερερ. Σκηνοθεσία: Ντενί Βιλνέβ. Πρωταγωνιστούν: Εϊμι Ανταμς, Τζέρεμι Ρένερ, Φόρεστ Γουιτάκερ.

Επιστροφή στην Ιθάκη  (Cosmpte TV, 23.45)
Δραματική κομεντί, συμπαραγωγής Γαλλίας – Βελγίου 2014

Πέντε φίλοι από τα παλιά βρίσκονται σε μία ταράτσα της ηλιόλουστης Αβάνας. Αφορμή της συνάντησης τους, ο εορτασμός της επιστροφής του ενός, έπειτα από 16 χρόνια εξορίας στη Μαδρίτη. Μέχρι την αυγή, ο Αμαντέο, ο Άλντο, η Τάνια, ο Ράφα και ο Έντι, συζητούν, χορεύουν, πίνουν, καπνίζουν, παρηγορούν ο ένας τον άλλον, θυμώνουν, τραγουδούν και πάνω απ’ όλα μοιράζονται όνειρα, μνήμες, συναισθήματα και ιστορίες της ισχυρής τους φιλίας.

image

Πρόκειται για μία ταινία για τη φιλία και τις ανθρώπινες σχέσεις στο ξεχωριστό περιβάλλον της κουβανικής πρωτεύουσας, που εξετάζει μια γενιά η οποία γεννήθηκε με  την Επανάσταση, μεγάλωσε και διαμορφώθηκε στο νέο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της χώρας και τη δεκαετία του ’90, των κρίσεων και των ελλείψεων, αναγκάστηκε σε έναν καθημερινό αγώνα για επιβίωση.
Το σενάριο υπογράφει ο Κουβανός συγγραφέας Λεονάρντο Παδούρα και τη σκηνοθεσία ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Λορέν Καντέ («Ανάμεσα στους τοίχους», 2008).

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη «ο θυμός έχει κυρίαρχο ρόλο στην ιστορία των ηρώων. Όλοι οι χαρακτήρες νιώθουν ότι τους έχουν κλέψει τη ζωή και ότι ίσως οι ίδιοι συνέβαλαν σ’ αυτό, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο».

image

Πρωταγωνιστούν: Χόρχε Περουγκόρια, Ιζαμπέλ Σάντος, Νέστορ Χιμένεθ, Φερνάντο Ετσαβαρία, Πέδρο Χούλιο Ντίαζ Φεράν, Κάρμεν Σόλαρ

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Με πέντε ακόμη ντοκιμαντέρ, από τα οποία τα τέσσερα κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα, συνεχίζεται σήμερα 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που πραγματοποιείται διαδικτυακά από την προηγούμενη Παρασκευή και μέχρι την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου.

Τι θα δούμε σήμερα, Πέμπτη:

Μία γλώσσα για την ισότητα (Σλοβενία 2019), του Marko Kumer. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί τον αγώνα τριών κωφών από τρεις διαφορετικές γενιές να κρατήσουν ζωντανή τη Νοηματική, τη μόνη γλώσσα με την οποία μπορούν να εκφραστούν.

Τα πουλιά των εργατικών κατοικιών (Σουηδία, Ην. Βασίλειο 2019), των  Ellen Fiske και Ellinor Hallin. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την αγανάκτηση μιας γενιάς Σκωτσέζων, απογοητευμένων από τις υποσχέσεις της κοινωνίας. Μέσα από τα μάτια της Gemma, μιας μελλοντικής μητέρας στα όρια της ενηλικίωσης, βλέπουμε μία ξεθωριασμένη πόλη που ζει από τον χάλυβα.

Επιστροφή στο Επίπο (Ουγγαρία 2020) της Judit Oláh. Την τελευταία δεκαετία της σοσιαλιστικής Ουγγαρίας, το Επίπο ήταν η καλοκαιρινή κατασκήνωση που κάθε παιδί ήθελε να πάει. Με αφετηρία ένα σκάνδαλο που έρχεται στην επιφάνεια 25 χρόνια μετά, η ταινία αποκαλύπτει ότι επρόκειτο για ένα μέρος ταπείνωσης και κακοποίησης. Όταν η κόρη της σκηνοθέτιδας, και πρώην παιδιού του Επίπο, ζητάει την άδειά της για να πάει σε μία καλοκαιρινή κατασκήνωση, αυτή νιώθει την ανάγκη να λύσει τα αναπάντητα ερωτήματα του παρελθόντος.

image

Γεννημένη στο Εβιν (Γερμανία, Αυστρία 2019) της Maryam Zaree.  Μια ταινία στην οποία η σκηνοθέτιδα αναζητά τις περίεργες συνθήκες της γέννησής της μέσα σε μία από τις γνωστές πολιτικές φυλακές του κόσμου και προσπαθεί να αναλύσει την πολυπλοκότητα του τραύματος και της άρνησης.

image

Ο ξεχασμένος θησαυρός (Γερμανία 2019) του Tom Ehrhardt. Σε μία μυστική τοποθεσία στη Βραζιλία βρίσκεται ένας θησαυρός, η μεγαλύτερη συλλογή αιρετικής τέχνης της Ανατολικής Γερμανίας πριν από την πτώση του τείχους. Ο συλλέκτης, ο Βραζιλιάνος διπλωμάτης Σάγκας Φρέιτας, είναι το κλειδί γι’ αυτό το ξεχασμένο κομμάτι της γερμανικής ιστορίας.

Η κάθε ταινία είναι διαθέσιμη δωρεάν για 24 ώρες την ημέρα προβολής της, από τις 00:00 μέχρι τις 23:59 στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ: https://www.peloponnisosdocfestival.com .  Σημειώστε ότι επιτρέπονται μέχρι 200 θεάσεις σε κάθε ταινία και δεν μπορεί να γίνει κάποιου είδους κράτηση.