«Συμμετέχω στην πολιτική αλλά δεν είμαι μηχανή. Είμαι άνθρωπος. Σκέφτηκα την παραίτηση. Ήταν το πρώτο συναίσθημα και δεν ήταν φευγαλέο. Με βασάνισε αρκετές ώρες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για το αποτέλεσμα της κάλπης, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στο Star μετά τις εκλογές της 21ης Μαϊου.

Ads

«Όταν ξεπέρασα το σοκ», συνέχισε, «συνειδητοποίησα ότι δεν έχω δικαίωμα να λιποτακτήσω. Δεν έχω δικαίωμα απέναντι στην ιστορία, απέναντι στο ένα εκατομμύριο που μας ψήφισε και να τους αφήσω μόνους σε μια δύσκολη στιγμή. Υπερίσχυσε το να σταθούμε στα πόδια μας, και να δώσουμε μια νέα μάχη. Το σκορ της προηγούμενης κάλπης δεν μετράει στις επόμενες. Θα ήθελα να το παρομοιάσω με αθλητικούς όρους, δεν είναι επαναληπτικός αγώνας, αλλά η δεύτερη προσπάθεια ενός άλτη που έβαλε ψηλά τον πήχη, πέρασε από κάτω και τώρα πρέπει να βρει ψυχολογία να τον περάσει».

Μιλώντας για το αποτέλεσμα των εκλογών είπε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ  ήταν ένα σοκ, «που μας δημιούργησε πολύ μεγάλα συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης. Να ξεπεράσουμε το σοκ και να διορθώσουμε τα λάθη μας».

«Δεν ψάχνουμε να βρούμε ευθύνες στους πολίτες, στους πολιτικούς αντιπάλους» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο για να ανατρέψουμε αυτόν τον συσχετισμό».

Ads

«Δεν λιποτακτώ, ούτε χθες, ούτε αύριο. Όταν το καράβι βρίσκεται σε τρικυμία ο καπετάνιος έχει την υποχρέωση να μην βουτήξει στη θάλασσα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε ότι «το πιο κρίσιμο είναι αν θα συνεχιστούν πολιτικές που θα διευρύνουν την ανισότητες, τις αδικίες».

Ανέφερε ότι δεν είναι θέμα αφηγήματος, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο και πρόγραμμα εξουσίας από αυτό που έχει η ΝΔ» και ότι κατέθεσε δημόσια τις προτάσεις αυτές «και είδαμε ότι η στάση των άλλων προοδευτικών κομμάτων ήταν εχθρική απέναντι στην προοπτικής συνεργασίας».

Επισήμανε, ότι η διαρκής απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και μια διαρκής διερεύνηση και πως θα ήταν αναντίστοιχο να βγει στο λαό και να πει ότι θέλει την αυτοδυναμία.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η βασικότερη αιτία αυτούς του αποτελέσματος είχε να κάνει με το «τσουνάμι που διαμορφώθηκε, καθώς ο αντίπαλος κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα του φόβου και της συζήτησης για το μακρύ παρελθόν», ενώ η συζήτηση θα έπρεπε να είναι με βάση όσα συνέβησαν το ‘19-‘23.

«Πήγαν στην κάλπη οι πολίτες συζητώντας την παραπληροφόρηση ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τις εισφορές και όχι ότι ήδη η ΝΔ έχει αφήσει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες». «Κι εγώ μαζί δεν κατάφερα να κατευθύνω την πολιτική συζήτηση στα μεγάλα διακυβεύματα της επόμενης μέρας που είναι με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνηθεί ο τόπος την επόμενη τετραετία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην απλή αναλογική είπε πως «δεν μετανιώνουμε, γιατί ήταν όραμα και διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς η απλή αναλογική. Θέλαμε ένα πολιτικό σύστημα χωρίς τοξικότητα. Με κυβερνήσεις συνεργασίας, με προγραμματικές συγκλίσεις. Την ανωριμότητα του πολιτικού συστήματος, ακολούθησε και η πλειοψηφία των πολιτών. Φαίνεται ότι επιθυμεί κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και όχι συνεργασίας».