Την άποψη ότι η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας μόλις ξεκίνησε και την πεποίθηση ότι παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις θα υπάρξει σύντομα συμφωνία, εκφράζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Bloomberg. Στο ίδιο μήκος κύματος καθησυχαστικός και ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. Απάντηση από Ντάισελμπλουμ που χαρακτήρισε εποικοδομητικές  τις συνομιλίες με την Ελλάδα κι αποκάλυψε πως το Eurogroup θα πάρει σύντομα αποφάσεις.

Ads

«Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη», δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο νέος πρωθυπουργός διαμηνύει επίσης ότι καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και ότι δεν ήταν ποτέ πρόθεσή του ΣΥΡΙΖΑ να δράσει μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

«Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας. «Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους», τονίζει.

Καταλήγοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους της χώρας, αφού όπως λέει «το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη».

Ads

Η χώρα ζητεί χώρο, χρόνο και ανάσες

«Η χώρα ζητεί χώρο, χρόνο και ανάσες» τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ δηλώνει ότι «δεν υπάρχει θέμα να σκίσουμε το προηγούμενο πρόγραμμα».

«∆εν υπάρχει θέµα να σκίσουµε το προηγούµενο πρόγραµµα, δεν υπάρχει θέµα να κάνουµε αίτηση επέκτασης του προηγούµενου προγράµµατος. Η Ευρώπη είναι πάρα πολύ επιδέξια στο να βρίσκει ευφηµισµούς, φράσεις που να ικανοποιούν όλους» σημειώνει ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο οοποίος εκτιμά ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια «γέφυρα» μεταξύ του παλαιού προγράμματος, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει και της νέας συμφωνίας η οποία θα προκύψει μετά από τη νέα διαπραγμάτευσή.

«Αυτό που ουσιαστικά ζητάμε, είναι «ένας δημοσιονομικός χώρος, κάποιες ανάσες» τονίζει ο Γιάννης Βαρουφάκης σημειώνοντας ότι «στο πλαίσιο αυτού του χώρου και του χρόνου να μπορούμε να συζητήσουμε και να διαβουλευτούμε με τους εταίρους μας, έτσι ώστε να έρθουμε στη νέα συμφωνία, η οποία ουσιαστικά θα τερματίσει το ελληνικό πρόβλημα και θα καταστήσει την ελληνική κοινωνική οικονομία βιώσιμη».

Επαναλαμβάνοντας αυτά που είπε και μιλώντας στο BBC, εμμένει στο ναι στην Ευρώπη αλλά όχι στην τρόικα και  κληθείς να απαντήσει αν θα πάρουμε την επόμενη δόση, λέει: «Ούτε θα πάρουμε τη δόση. Διότι αλλιώς αυτό θα σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τη συνέχιση του προγράμματος. Επειδή συχνά λέγεται ότι υπάρχει μια προθεσμία, η 28η Φεβρουαρίου, εμείς θεωρούμε ότι αυτή είναι μια αυθαίρετη προθεσμία, είναι προϊόν πολιτικής συμφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης με τους εταίρους. Εκεί που πραγματικά υπάρχει ζήτημα είναι τον Ιούνιο-Ιούλιο, όταν ωριμάζουν τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. Έως τότε και εμείς θέλουμε να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση, η διαβούλευση και να έχει επέλθει η νέα συμφωνία, ώστε μετά από εκεί να πορευτούμε σωστά».

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών, δηλώνει ότι η κυβέρνηση δε θα κάνει δήλωση μετάνοιας για την άποψή της για το ισχύον πρόγραμμα και ότι δεν συνομιλεί με την τρόικα γιατί «δε θέλει να τους χασομερεί από τη στιγμή που δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν την ουσία και τη λογική του προγράμματος της Ελλάδος».

«Θα περιοριστούμε στις δικές μας δυνάμεις, στον λιτό βίο, αλλά αυτό που τόνισα στον κ Ντάϊσελμπλουμ είναι ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι. Ειδικά, εγώ ως υπουργός Οικονομικών, είμαι αποφασισμένος να μην αφήσω τον προϋπολογισμό να εκτροχιαστεί. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μετατροπή των πρωτογενών πλεονασμάτων σε πρωτογενές έλλειμμα… Δεν θα πέσουμε σε πρωτογενές έλλειμμα μέχρις ότου η νέα συμφωνία, η οποία θα αναδιαρθρώνει και το χρέος, θα βασίζεται σε βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα τόσο του ιδωτικού όσο και του δημοσίου τομέα», είναι η δέσμευση του Γιάννη Βαρουφάκη.

Αναφορικά με το τι ελέχθη αναμεσα στον ίδιο και τον Ντάισελμπλουμ ψιθυριστά στο τέλος της χθεσινής τους συνέντευξης Τύπου, ο κ. Βαρουφάκης δεν ανοίγει τα χαρτιά τους λέγοντας πως συμφώνησαν ότι η συνάντηση θα ήταν μια συνάντηση γνωριμίας και δημιουργίας ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ δύο ανδρών.

Εποικοδομητικές οι συνομιλίες απαντά ο Ντάισελμπλουμ

Τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού χαιρέτισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δύο ώρες μετά τη δήλωση Τσίπρα στο Bloomberg.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο o Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά ήταν «εποικοδομητικές». Αποκάλυψε επίσης ότι πως οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα λάβουν πολύ σύντομα αποφάσεις για την Ελλάδα και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα.

Διαβάστε επίσης:
ΝΔ: Η κυβέρνηση βάζει στο συρτάρι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ανακοινώνει νέο Μνημόνιο