«Δωράκι της κυβέρνησης στο σύστημα των ιδιωτικών πειρατικών ΜΜΕ» χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΕΡΤ ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Η κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την αντίδραση του αρμόδιου υφυπουργού Παντελή Καψή, η οποία οδήγησε σε αντιπαράθεση μεταξύ των δύο αντρών. Προηγήθηκαν διαξιφισμοί μεταξύ των εισηγητών των κομμάτων. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τονίζουν την ανάγκη δημιουργίας νέου φορέα τηλεόρασης που θα βάζει τέλος σε ένα «καθεστώς ασυδοσίας» ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι καταψηφίζουν κάνοντας λόγο στην πλειοψηφία τους για αυταρχικές λογικές. Εντός της ημέρας αναμένεται η ψηφοφορία. 

Ads

Διαβάστε επίσης:
Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ

«Δωράκι της κυβέρνησης στο σύστημα των ιδιωτικών πειρατικών ΜΜΕ» χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΕΡΤ ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια, όπου συζητείται το ν/σ για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. «Την κλείσατε για να περάσει το μονοπώλιο της ενημέρωσης στα χρεοκοπημένα ιδιωτικά κανάλια» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.


 
Κάλεσε, επίσης, τους κυβερνώντες να απαντήσουν εάν έχουν συνυπολογίσει το κόστος από το κλείσιμο της ΕΡΤ, από τις ρήτρες συμβολαίων και τις πάσης φύσεως αποζημιώσεις, περιλαμβανομένων και αυτών που θα πρέπει να καταβληθούν στους εργαζόμενους, επισημαίνοντας ότι η αναδιάρθρωση έπρεπε να γίνει με την ΕΡΤ εν λειτουργία.

Αντιπαράθεση Τσίπρα – Καψή
 
Η κριτική του Αλέξη Τσίπρα προς τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, προκάλεσε την αντίδραση του τελευταίου. Αναφερόμενος στον κ. Καψή, ο κ. Τσίπρας είχε πει νωρίτερα: «Σας γνωρίζω και σας εκτιμώ, δεν περίμενα να αναλάβετε μια τέτοια θέση, εσείς ένας δημοσιογράφος με τέτοια διαδρομή, με διευθυντικές θέσεις σε Μέσα ιδιωτικά, ιδιοκτητών που παίζουν κεντρικό ρόλο».
 
Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός απάντησε, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Έχω πει ότι μπορώ να απαντήσω γι΄ αυτά που λέω, γι΄ αυτά που κάνω, όχι γι΄ αυτά που είμαι. Επειδή όλα αυτά τα χρόνια δεν ήμουν ούτε άνθρωπος του κομματικού σωλήνα, ούτε δέχθηκα ποτέ να πάω στο δημόσιο, αλλά αναγκάστηκα να δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα, ακολούθησα την πορεία που ακολούθησα».

image
 
«Μιλάτε για θέμα ηθικής τάξεως, αλλά αποτελεί μεγάλη υποκρισία αυτό που λέτε, κύριε πρόεδρε. Έχετε βάλει διευθυντή του Βήματος, αγαπητό μου συνεργάτη και αξιόλογο δημοσιογράφο, πρόεδρο της “Αυγής”. Φαντάζομαι όχι για να παραδώσει την “Αυγή” στα συμφέροντα των εκδοτών. Έχετε δίπλα σας έναν εξαίρετο νομικό, με λαμπρή δημοκρατική πορεία και επιστημονική κατάρτιση ο οποίος ήταν νομικός συνεργάτης καναλαρχών, ήταν και πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας καναλάρχη και όμως αυτόν, και καλά κάνατε, τον επιλέξατε επικεφαλής των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων για να καταπολεμήσει την διαπλοκή. Και δεν υπάρχει εκεί πέρα κανένα πρόβλημα. Και καλά κάνατε. Αλλά ξαφνικά σ’ εμένα, επειδή εργάστηκα στον ιδιωτικό τομέα, επειδή 35 χρόνια κολλάω ένσημα στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει θέμα ηθικής τάξεως».
 
«Δεν μετέχω στην κυβέρνηση για να υπηρετήσω κανενός συμφέροντα, παρά μόνο το δημόσιο συμφέρον και μια πραγματικά ισχυρή τηλεόραση, που δεν θα είναι φέουδο κανενός, ούτε της κυβέρνησης, ούτε και κάποιων συνδικαλιστών που έχουνε μάθει να ζούνε παρασιτικά σε βάρος της», ανέφερε ακόμη ο κ. Καψής.
 
«Κύριε υπουργέ, καταθέσατε μια σειρά από επιχειρήματα με τα οποία αναγνωρίσατε το ναρκοθετημένο πεδίο στο οποίο επιλέξατε να εργαστείτε», αντέτεινε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ads

image
 
«Η μομφή που κατέθεσα δεν ήταν μομφή για τις απόψεις ή τις πράξεις σας. Αλλά όταν εδώ υπάρχει μια φανερή σύγκρουση συμφερόντων, γιατί δεν ήρθατε να υπηρετήσετε ένα σχέδιο που είναι το δικό σας σχέδιο, αλλά ένα σχέδιο συγκροτημένο με συγκεκριμένη κατεύθυνση το κλείσιμο της ΕΡΤ, την υποβάθμιση της ΕΡΤ – και μη μου πείτε ότι ο νέος φορέας θα μπορεί να είναι ποιοτικά και ουσιαστικά καλύτερος με τις μισές δαπάνες και με το προσωπικό- το κλείσιμο και η υποβάθμιση της ΕΡΤ είναι λοιπόν εκ των πραγμάτων, ανεξάρτητα από προθέσεις, όφελος προς τα ιδιωτικά ΜΜΕ και τους ιδιοκτήτες τους. Εκ των πραγμάτων, ανεξάρτητα από προθέσεις», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Χαρακτήρισε ακόμη άστοχα τα παραδείγματα που επικαλέστηκε ο κ. Καψής: «τα παραδείγματα τα οποία μου θέσατε είναι άστοχα, διότι εσείς δεν αναλάβατε διευθυντής της “Αυγής”, δεν αναλάβατε διευθυντής ενός εντύπου ενός κόμματος. Αναλαμβάνετε τον κρίσιμο πολιτικό ρόλο, ούτε καν διευθυντής της ΕΡΤ, το οποίο θα το θεωρούσα λογικό, αναλαμβάνετε τον κρίσιμο πολιτικό ρόλο να υλοποιήσετε ένα σχέδιο το οποίο εκ των πραγμάτων υποβαθμίζει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και εκ των πραγμάτων εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα».
Επέμεινε τέλος ότι ο υφυπουργός πρέπει να απαντήσει για «το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει όλη αυτή η περιπέτεια στον ελληνικό λαό».
 
«Εγώ απάντησα στο ζήτημα ηθικής τάξης. Το σχέδιο που θα υπηρετήσω θα το δείτε και θα το κρίνετε. Αλλά θέμα ηθικής τάξεως δεν υφίσταται», επανήλθε με παρέμβασή του ο κ. Καψής.

Διαξιφισμοί και μεταξύ των εισηγητών

Στόχος του νομοσχεδίου είναι μια νέα δημόσια τηλεόραση που θα είναι αμερόληπτη, αντικειμενική, ελεύθερη και θα λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια. Με αυτό το νομοσχέδιο βάζουμε τέλος σε ένα φαύλο, ανεξέλεγκτο και ασύδοτο καθεστώς, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος.



Live Streaming από τη Βουλή

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η κρατική τηλεόραση είχε μετατραπεί από ταγό της Δημοκρατίας σε κέντρο ασυδοσίας», ενώ μίλησε για θάρρος της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές για τις οποίες καμία πτέρυγα του κοινοβουλίου μέχρι σήμερα, παρότι αναγνώριζε το πρόβλημα δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία να το κάνει.

«Το δικό μας “όχι” στο νομοσχέδιο είναι απόλυτο. Είναι μια έκθεση ιδεών στην οποία δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο», υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.

«Σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχουν μυστικά και ψέματα, αποκρύψεις, ασάφειες, επικαλύψεις» ανέφερε ο κ. Βούτσης, ενώ εξέφρασε την έντονη αντίθεση του σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση, τη διάρκεια, τις αρμοδιότητες αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του Εποπτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Βούτσης απάντησε και στις αιχμές που άφησε την Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους καταληψίες του Ραδιομεγάρου γιατί θέλει το κόκκινο, το αίμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν θέλουμε ούτε μαύρο ούτε κατακόκκινο αλλά ένα πολύχρωμο κάδρο όλων των αντιλήψεων, που θα κάνει τον κόσμο μας πιο όμορφο».

Υπέρ του νομοσχεδίου, το οποίο όπως είπε κινείται στα πλαίσια της αξιοκρατίας, της ανεξαρτησίας και της διαφάνειας, τάχθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος, χαρακτηρίζοντας ωστόσο καταδρομικού χαρακτήρα ενέργεια την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα του δεν θα την κυρώσει.

Ο κ. Ντόλιος απέδωσε «ειλικρινή διάθεση» του αρμόδιου υπουργού για βελτίωση όλων των παθογενειών που μέχρι σήμερα χαρακτήριζαν την δημόσια τηλεόραση, ενώ έκανε λόγο για μεγάλη καινοτομία σε ό,τι αφορά το Εποπτικό Συμβούλιο, ζητώντας ωστόσο να μειωθεί ο μεταβατικός του χρόνος.

Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Δημαράς μίλησε για «σκοτεινό νομοσχέδιο που μπερδεύει σκοπίμως σχέσεις και αρμοδιότητες», αλλά και για κατασυκοφάντηση και ύβρεων κατά των εργαζομένων, ενώ αμφισβήτησε τις προθέσεις της κυβέρνησης για αντικειμενική ενημέρωση.

«Έρχεται ένα νομοσχέδιο με ασφυκτικό κυβερνητικό εναγκαλισμό της Δημόσιας Τηλεόρασης, που θα την οδηγήσει στο πνιγμό της» τόνισε ο κ. Δημαράς

Από την πλευρά του ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι στο «νομοσχέδιο υπάρχουν ύποπτοι όροι που απευθύνονται σε όλο τον πληθυσμό περιλαμβάνοντας και τους μετανάστες» και τόνισε ότι «τα προγράμματα της Δημόσιας Τηλεόρασης πρέπει να απευθύνονται στους έλληνες πολίτες και στην ομογένεια και όχι στους λαθρομετανάστες».

«Αδειανό πουκάμισο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης. Υποστήριξε ακόμα ότι «έχει γλώσσα δικαστηρίου» χαρακτηρίζεται από γενικές αρχές και κατευθύνσεις και δεν ξεκαθαρίζει κρίσιμα στοιχεία που μένουν ανοικτά σε ερμηνείες».

«Το μαύρο στην ΕΡΤ συνιστά οιονεί λογοκρισία. Το κλείσιμο της ΕΡΤ δίνει χώρο στη «σκουπιδοτηλεόραση», επεσήμανε ο κ. Πανούσης, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι «η ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζει την μεταρρυθμιστική απόπειρα του νομοσχεδίου του κ. Αλιβιζάτου».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ υπηρετεί τους ιδεολογικούς σκοπούς του συστήματος. «Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιχείρησε σε να εμφανιστεί βασιλικότερη του βασιλέως για σειρά προβλημάτων που έχει η ίδια ευθύνη και τα οποία όχι μόνο δεν θα λύσει αλλά θα τα επιδεινώσει», τόνισε ο κ Γκιόκας.

Παράλληλα έδωσε έμφαση στις προσλήψεις που θα γίνουν στη Δημόσια Τηλεόραση χαρακτηρίζοντας «φύλο συκής τα περί αξιοκρατίας». Όπως υποστήριξε, στο νέο φορέα θα εφαρμοστεί όλη η γκάμα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων για να βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε ομηρία, ενώ σημείωσε ότι στο όνομα δήθεν της ανεξαρτησίας ανοίγει ο δρόμος για απαγόρευση ακόμα και της συνδικαλιστικής δράσης».