Αιχμές κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της στάσης που κρατά απέναντι  στην Ελλάδα άφησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Παρουσίασε μάλιστα την Ελλάδα να δίνει μάχη σαν μια αντιλόπη ανάμεσα σε δύο ελέφαντες, κατονομάζοντας τον ένα ως το Ταμείο.

Ads

«Είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε τον λόγο για τον οποίο το ΔΝΤ ζητά πολύ περισσότερα μέτρα συγκριτικά με αυτά που είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι κατά την υπογραφή του μνημονίου, δεδομένου ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με τότε», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ επανέλαβε ότι «η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις διακυβεύει την επιτυχή ολοκλήρωση το ελληνικού προγράμματος».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε αυτά που η κυβέρνηση έχει κάνει μέχρι τώρα εφαρμόζοντας την συμφωνία του καλοκαιριού και στάθηκε στα ανοιχτά μέτωπα τςη διαπραγμάτευσης εστιάζοντας στο δημοσιονομικό κενό για να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2109, στο ασφαλιστικό, στη φορολογική μεταρρύθμιση, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

«Είναι μέρος της στρατηγικής μας να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο. Αν αργήσουμε δεν θα υπάρξει γρήγορα ανάκαμψη και δεν θα πιάσουμε τους στόχους. Μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι το πρόγραμμα αποτυγχάνει και δεν το καταλαβαίνω αυτό. Οι Θεσμοί έφυγαν λέγοντας ότι θα επιστρέψουν σε δέκα ημέρες και περνάει ένας μήνας, είπε με νόημα ο υπουργός Οικονομίας.

Ads

Όπως είπε, σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό, είμαστε πολύ κοντά με τις εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά το ΔΝΤ ζητά περισσότερα μέτρα και αυτό είναι δύσκολο να το καταλάβουμε.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, είπε: «Δεν μπορούμε, όμως, να μειώσουμε περαιτέρω τις συντάξεις. Η Ελλάδα έχει περικόψει τις συντάξεις 11 φορές, 40% τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει δυνατότητα και για νέες περικοπές». «Αυτή τη στιγμή οι συντάξεις είναι αυτές που στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες», σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αναφορικά με τις επενδύσεις, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ζητάμε τεχνική βοήθεια από διάφορους οργανισμούς και παράλληλα προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε πόρους. Επίσης, προωθείται ο αναπτυξιακός νόμος που έχει στόχο να δώσει επτά χρόνια καθαρό πεδίο σε ότι αφορά τη φορολογία.