Εκ νέου αντιθέσεις διαγράφονται στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Αριστεράς, με αφορμή το ζήτημα των έγγραφων εγγυήσεων που ζητήθηκαν από τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Ουσιάστικά αμφισβητήθηκε για δεύτερη φορά η γραμμή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά και δημόσια κατά της υπογραφής του Αντώνη Σαμαρά. Την αρχή έκανε ο βουλευτής, Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος σε δηλώσεις του, υποστήριξε την εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή, ο Αντώνης Σαμαράς, πρέπει να υπογράψει προκειμένου να εκταμιευτεί η έκτη δόση.

Ads

 

Επιπλέον, την Τετάρτη, τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ , οι κ.κ. Γερ. Γεωργάτος, Στ. Λιβαδάς, Χ. Χωμενίδης, την ώρα που ο κ. Κουβέλης καλούσε τον πρόεδρο της ΝΔ να μην υπογράψει την επιστολή, όπως απαιτούσαν οι αξιωματούχοι στην ΕΕ, υποστήριξαν το αντίθετο.
 
Λίγες ώρες μετά τη δήλωση Κουβέλη, ήρθε η δημόσια παρέμβαση τριών μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ – Γερ. Γεωργάτος, Στ. Λιβαδάς, Χ. Χωμενίδης. Πρόκειται για κοινή τους δήλωση υπό τον τίτλο «Υπογράψτε επιτέλους κε Σαμαρά».
 
Μιλώντας στο «Βήμα» για τη διάσταση απόψεων που προέκυψε με τον κ. Κουβέλη όσον αφορά το ζήτημα των ενυπόγραφων δεσμεύσεων του κ. Σαμαρά, ο κ. Γερ. Γεωργάτος, τόνισε: «Κανείς δεν αμφισβητεί το πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη ως προέδρου. Αυτό που είπε θεωρώ ότι ήταν μια ατυχής στιγμή, με την έννοια ότι ενώ προσπαθούσε να δείξει την υπερβάλλουσα πίεση που ασκείται από την πλευρά τον εταίρων, δημιουργήθηκε η εντύπωση, εν τη ρύμη του προφορικού λόγου, ότι ευθυγραμμίζεται με τον κ. Σαμαρά. Εμείς στη ΔΗΜΑΡ έχουμε μιλήσει για την ανάγκη να εκταμιευθεί η έκτη δόση και έχουμε πει ότι αποτελεί εθνικό στόχο η παραμονή εντός της ευρωζώνης και της ΕΕ και η αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας. Δεν επενδύουμε στην χρεοκοπία, το λέει επανειλημμένως ο ίδιος πρόεδρος».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στελέχη αυτά είχαν διαφοροποιηθεί από τη γραμμή της πλειοψηφίας του κόμματος, και ως προς τη στάση της ΔΗΜΑΡ απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμου, επιμένοντας να δοθεί ψήφος ανοχής.
 
Συγκεκριμένα ο συγγραφέας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ κ. Χ. Χωμενίδης είχε κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος στην κεντρική επιτροπή (10.11.2011), το οποίο τελικά δεν ετέθη σε ψηφοφορία. Πρότεινε η ΔΗΜΑΡ να επιλέξει «την κατ’ αρχήν ανοχή στη νέα κυβέρνηση» και να ψηφίσει στη Βουλή «παρών». Όπως σημείωνε στο κείμενο «η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο ματαίωσε την τελευταία στιγμή τους «ευσεβείς πόθους» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για έναν πρωθυπουργό-μαριονέτα και μια κυβέρνηση-παραβάν. Συνιστά ένα πρώτο ρήγμα στον πολιτικό κοτζαμπασισμό που επικράτησε κατά τις τελευταίες δεκαετίες και οδήγησε τη χώρα και το λαό στο χείλος της χρεοκοπίας». Και συμπλήρωνε: «Η ΔΗΜΑΡ, ως Αριστερά του 21ου αιώνα απελευθερωμένη από τα στερεότυπα και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, στέκεται κριτικά αλλά όχι κατ’αρχήν απορριπτικά απέναντι στη νέα κυβέρνηση (…)».