Τουλάχιστον 9.500 πρόσφυγες παραμένουν στη Λέσβο, καθώς, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, καθημερινώς καταφθάνουν από τα τουρκικά παράλια περίπου 1.500 άνθρωποι.

Ads

Στους δύο χώρους παραμονής προσφύγων, που έχουν δημιουργηθεί στο νησί, η κατάσταση είναι ασφυκτική. Πρόχειροι καταυλισμοί έχουν δημιουργηθεί στην Καλλονή, τον Μόλυβο, τη Συκαμιά και στην Κλειώ. Συγχρόνως, δεκάδες εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν καταλύσει περιμετρικά του λιμανιού, περιμένοντας να αναχωρήσουν με το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το επιβατικό οχηματαγωγό αναμένεται να προσέλθει στο λιμάνι της Μυτιλήνης στις 22:00 το βράδυ. Γύρω στις 23:30 επίκειται να αναχωρήσει με προορισμό τον Πειραιά, με τουλάχιστον 2.500 επιβάτες – μετανάστες.

Το κλίμα στη Μυτιλήνη παραμένει εύφλεκτο, καθώς καθημερινά παρατηρούνται εντάσεις μεταξύ των μεταναστών. Ενδεικτική του κλίματος αποτελεί η συμπλοκή μεταξύ δύο Αφγανών, αργά το βράδυ του Σαββάτου. Αμφότεροι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, καθώς ο ένας φέρει τραύμα από μαχαίρι στο μπράτσο, ενώ ο δεύτερος στο στήθος και στο κεφάλι.

Ads