Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί τελικά η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ουσιαστικά οι μεγάλες εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων μπαίνουν σε τροχιά «πολιτικής λύσης», καθώς τρεις ημέρες πριν από το Eurogroup η απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και πιστωτές παραμένει αγεφύρωτη – κυρίως σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς και τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Ads

Υπό το δεδομένο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει τη γραμμή της απ’ ευθείας επικοινωνίας με τους ευρωπαίους ηγέτες. Εκτός από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι πιθανό να έχει επικοινωνίες και και με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και άλλους ηγέτες χωρών μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα διαμηνύσει την απόφαση της κυβέρνησης να μην άρει το δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας για τη μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών όπως εξακολουθούν να επιμένουν οι δανειστές.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας στις τελευταίες επικοινωνίες τους με το οικονομικό επιτελείο δεν έκαναν βήμα πίσω στην αξίωση για τα πολύ χαμηλά αντικειμενικά και εισοδηματικά κριτήρια στην προστασία από τους πλειστηριασμούς – κριτήρια, τα οποία εάν υιοθετηθούν απειλούν να αφήσουν εκτός νόμου Κατσέλη το 60% των οφειλετών.

Ads

Οι πιστωτές ζητούν να μην υπερβαίνει η αντικειμενική αξία του ακινήτου τσ 120.000 ευρώ και τοποθετούν το εισοδηματικό κριτήριο στα 8.180 ευρώ για άγαμο και στα 13.900 ετησίως για ζευγάρι με παιδιά, αποδεχόμενοι ουσιαστικά προστασία μόνον για όσους είναι στο όριο της φτώχειας.

«Πάνω σ’ αυτή την πρόταση δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση» τονίζει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, που υπενθυμίζει και τη στήριξη Ολάντ – Μοσκοβισί στην ελληνική θέση για «διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».

Στη συνομιλία του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει εκ νέου και το θέμα του προσφυγικού, καθώς όπως ανέφεραν σήμερα κυβερνητικές πηγές θα βάλει ζήτημα για το ΦΠΑ στα νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες. Επίσης αναμένεται να απορρίψει τις κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο αν και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μέσω κύκλων αρνήθηκε σήμερα ότι ανέφερε κάτι τέτοιο και έκανε λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεών του

Τηλεδιάσκεψη για πλειστηριασμούς και «κόκκινα δάνεια»

Στο μεταξύ, νέα τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και του υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με κύριο θέμα το «αγκάθι» της προστασίας της πρώτης κατοικίας οφειλετών με «κόκκινα δάνεια» από πλειστηριασμό.

Κοινοτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν από τις Βρυξέλλες ότι ελπίζουν σε επίτευξη συμφωνίας εντός του Σαββατοκύριακου, αν και θεωρούν πλέον πολύ μικρή την πιθανότητα να να υπάρξει τη Δευτέρα στο Eurogroup απόφαση που να δίνει το «πράσινο φως» για να εκταμιευτούν τα 2 δισ ευρώ προς την Ελλάδα.