Τηλεφωνική συνομιλία είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνομιλία έγινε «σε πολύ καλό κλίμα». 

Ads

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μεταξύ των δυο ηγετών συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματική και ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ, και την συμμετοχή της Ελλάδας στην επενδυτική τράπεζα των BRICS. 

«Συζητήθηκαν τα πρακτικά βήματα για την υλοποίηση των συμφωνιών, που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη εργασίας του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία και ειδικότερα η σχεδιαζόμενη κατασκευή υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Τουρκίας και της Ελλάδας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Όπως επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, κατά τη συνομιλία συζητήθηκε το σχέδιο της κατασκευής κόμβου για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας «από όπου οι χώρες της ΕΕ πρέπει με δικές τους δυνάμεις να κατασκευάσουν υποδομές μεταφοράς αερίου για περαιτέρω υποδοχή του φυσικού αερίου στο έδαφός τους»

Ads

Σχολιάζοντας τη συνομιλία το πρακτορείο ΤΑΣΣ διαπιστώνει ότι «οι ηγέτες Ρωσίας και Ελλάδας τον τελευταίο καιρό έχουν αυξήσει τις επαφές τους» και προσθέτει ότι το θέμα του αγωγού μέσω της Ελλάδας συζητήθηκε στις 7 Μαΐου κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τηλεφωνικής συνομιλίας τους και μετά τη συνάντησή τους στις 8 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι οι δυο ηγέτες είχαν συναντηθεί τον Απρίλιο στο Κρεμλίνο, όπου ελήφθησαν αποφάσεις για τον αγωγό GreekStream. Θα συναντηθούν ξανά στις 18-20 Ιουνίου στην Αγία Πετρούπολη όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι προσκεκλημένος ως τιμώμενος ξένος ηγέτης.

Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την παρέμβαση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο επί της ουσίας προέτρεψε την Ελλάδα να ακυρώσει τα όποια σχέδιά της για τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου από τη χώρα. Σφοδρή ήταν η απάντηση του υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη που διεμήνυσε προς τις ΗΠΑ ότι η Ελλάδα δεν είναι οικόπεδο. 

Επιπλέον η συνομιλία ακολουθεί την άσχημη τροπή που πήρε η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών μετά την σκληρή πρόταση των δεύτερων την οποία και αρνήθηκε η ελληνική κυβέρνηση.