Tην πρώτη εβδομάδα του Γενάρη θα κριθούν όλα στο στοίχημα του ασφαλιστικού – ένα στοίχημα, στο οποίο η κυβέρνηση βάζει ως «εθνική κόκκινη γραμμή» την προστασία των κύριων συντάξεων.

Ads

Οι βασικοί άξονες του εναλλακτικού σχεδίου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό παρουσιάστηκαν σήμερα από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο στους εκπροσώπους των δανειστών και συμφωνήθηκε να παρουσιαστεί στην τελική του μορφή στις αρχές Ιανουαρίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι, εάν επέλθει συμφωνία, το νέο ασφαλιστικό να έχει κατατεθεί προς ψήφιση έως τις 11 με 12 Ιανουαρίου και οπωσδήποτε μέχρι τα μέσα του μήνα προκειμένου να προχωρήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Η κομβική πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους του χρηματοδοτικού κενού με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει αύξηση, για μία διετία, των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% στις κύριες συντάξεις και κατά 0,5% στις επικουρικές. Παράλληλα, προτείνεται η αύξηση κατά 0,5% των εισφορών και των εργαζομένων στις επικουρικές συντάξεις.

Ads

Οι εκπρόσωποι του «κουαρτέτου», σύμφωνα με πληροφορίες, άκουσαν την ελληνική πρόταση, δεν τοποθετήθηκαν όμως και επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν στις αρχές Ιανουαρίου, όταν παρουσιαστεί το πλήρες σχέδιο. «Δεν είπαν «ναι», δεν ειπαν ούτε «όχι», ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, επισημαίνοντας πάντως ότι η στάση των δανειστών ήταν συνολικά «αυστηρή έως σκληρή» και μάλιστα, με συντεταγμένο τρόπο.

Οι δανειστές επανέφεραν επίσης και το θέμα της 15ετίας, υποστηρίζοντας ότι η πρόβλεψη για καταβολή εθνικής σύνταξης με 15 έτη ασφάλισης έχει αντιπαραγωγικό χαρακτήρα.

Η στάση τους αυτή προϊδεάζει για πιθανή προσπάθεια του «κουαρτέτου» να επαναφέρει τη σύνδεση της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια.

Το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μειώσεις στα εφάπαξ, ενώ δεδομένες φαίνεται πως θα είναι και οι μειώσεις στις – υψηλές τουλάχιστον – επικουρικές συντάξεις μέσα από τον «κανόνα βιωσιμότητας» που θα αντικαταστήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Στο υπουργείο Εργασίας, πάντως, εκτιμούν ότι εάν υπάρξει συμφωνία στο θέμα των εισφορών, υπάρχουν περιθώρια να αποφευχθούν οι μειώσεις ακόμη και στις επικουρικές συντάξεις. Κυβερνητικές πηγές, δε, αναφέρουν ότι θα εξεταστούν στοχευμένες και όχι κάθετες περικοπές «μόνον εάν χρειαστεί». Οι ίδιες πηγές τονίζουν, ότι οι μη περικοπές στις κύριες συντάξεις παραμένουν «απαραβίαστη κόκκινη γραμμή».

To σχέδιο προβλέπει επίσης την εκπόνηση μελέτης κοινωνικών επιπτώσεων από την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, προκειμένου να υπάρξουν αντισταθμιστικές παρεμβάσεις είτε μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, είτε με άλλους τρόπους.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση με το «κουαρτέτο» που διήρκεσε μιάμισι ώρα, δήλωσε ότι «ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού πως θα προστατεύσουμε τις συντάξεις και στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε μια δίκαιη μεταρρύθμιση».
Σε ό,τι αφορά την ελληνική πρόταση, είπε ότι οι δανειστές «την άκουσαν χωρίς να το απορρίψουν αλλά δεν μας έχουν ακόμη απαντήσει».