Συνεχίζεται η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για την κάνναβη, ενώ αναμένεται αύριο Πέμπτη το νομοσχέδιο να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ads

Στις σημαντικότερες στιγμές της συνεδρίασης ανήκει οπωσδήποτε η ομιλία του Κωνσταντίνου Σύρου, Προέδρου του Συλλόγου «Ασθενείς Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης», ο οποίος δήλωσε «με έχετε συλλάβει ήδη τρεις φορές μπροστά στα παιδιά μου επειδή καλλιεργώ κάνναβη που είναι αναγκαία ώστε να κρατιέμαι στη ζωή και να είμαι λειτουργικός. Μου στερείτε το συνταγματικό δικαίωμά μου να έχω το φάρμακό μου. Θα συνεχίσω να καλλιεργώ…».

Αλλά και η ομιλία της Ζακλίν Πόιτρας εκ μέρους του Συλλόγου «ΜΑΜΑΚΑ – ΜΑΜΑδες για τηνΚΑνναβη» που είπε «η κόρη μου είναι 17 ετών και έχει αλλάξει μέχρι τώρα 17 βαριά φάρμακα που οι παρενέργειές τους φτάνουν μέχρι και το θάνατο. Η κάνναβη δεν είναι φάρμακο τελευταίας επιλογής όταν οι προηγούμενες επιλογές μπορούν να οδηγήσουν ακόμη στο θάνατο», Και τελείωσε την ομιλία της λέγοντας «ας σκεφτείτε ότι αύριο μπορεί κι εσείς να βρεθείτε στη θέση τη δική μας αν ένας δικός σας άνθρωπος αρρωστήσει. Και τότε θα είστε υπεύθυνοι τόσο για το καλό όσο και για το κακό που θα φέρει αυτό που θα ψηφίσετε…»

Ενδιαφέρουσα εκτός των άλλων υπήρξε και η αντιπαράθεση του εισηγητή της πλειοψηφίας βουλευτή Λέσβου κ. Πάλλη (φαρμακοποιού και του ίδιου) με τον εκπρόσωπο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου που «διστάζει» να δεχτεί τη διακίνηση φαρμάκων κάνναβης από τα φαρμακεία της χώρας.

Ads

Επίσης ενδιαφέρουσα, υπήρξε και η τοποθέτηση της Αντιπροέδρου του ΕΟΦ η οποία κατά την απάντηση ερώτησης σχετικά με τη διαδικασία (μη) χορήγησης των σκευασμάτων κάνναβης σε ασθενείς «πέταξε τη μπάλα» στο Υπουργείο, ενώ ο Υπουργός Υγείας με τη σειρά του «επέστρεψε την πάσα» στον ΕΟΦ κατά τη δική του τοποθέτηση.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η ευθύνη των καθυστερήσεων στην εισαγωγή φαρμάκων βαρύνει το Υπουργείο Υγείας και την υφιστάμενη κατηγοριοποίηση της κάνναβης στα ναρκωτικά.

Υπουργός Υγείας: Καμία επαφή με τη σύγχρονη επιστημονική πραγματικότητα οι αναφορές ότι με τη νομιμοποίηση του φαρμάκου ανοίγουμε το δρόμο στην ευφορική χρήση της κάνναβης.

Αυτή είναι προσέγγιση φοβική και σκοταδιστική.
Το βήμα που κάνουμε, είναι το πρώτο βήμα, και είναι βήμα προσεκτικό. Αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες ρύθμισης του πλαισίου.

Είναι ιδιότυπο φάρμακο. Δεν είναι ούτε με τη στενή έννοια καν “φάρμακο”, δεν είναι ούτε συμπλήρωμα διατροφής. Είναι φυτό και οι ουσίες του που είναι υπό καθεστώς ελεγχόμενης χρήσης στη χώρα. Αν υπάρχουν εθιστικές παρενέργειες, βρίσκεται σε στενό πλαίσιο ελέγχου και χωρίς αυτό το πλαίσιο να αναιρείται προσπαθούμε να βρούμε, κατ εξαίρεση αυτού του πλαισίου, τη δυνατότητα να καλλιεργείται και να παράγεται.

Οι ασφαλιστικές δικλίδες στην παραγωγή είναι αρμοδιότητα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Το θέμα των στανταρ ποιότητας του φαρμάκου είναι θέμα του ΕΟΦ. Και στη συνέχεια ευθύνη του Υπ. Υγείας να ρυθμίσει τα περί συνταγογράφησης και χορήγησης.

Όμως στην ουσία επινοούμε πλαίσιο. Δεν υπάρχει συνταγή ή ιδανικό μοντέλο που μπορούμε να ενσωματώσουμε στο ελληνικό πλαίσιο. Είναι μεγάλη η γκάμα προσέγγισης του φυτού στην Ευρώπη. Επινοούμε νέο πλαίσο ασφαλούς παραγωγής και πρόσβασης των ασθενών, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Χρειάζεται ευελιξία και από το Υπουργείο Υγείας και από τον ΕΟΦ που θα μας εισηγηθεί σχετικά. Εννοείται ότι θα διαβουλευτούμε για τις ρυθμίσεις, δε θέλουμε να διαιωνίζονται τα προβλήματα των ασθενών σαν αυτά που ακούσαμε σήμερα.
Αυτό το πρώτο βήμα ξεκινάει με καλές προυποθέσεις. Με ένα κλίμα κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης ευρύτερης. Οι θετικές προσεγγίσεις υπερβαίνουν την κυβερνητική πλειοψηφία.

Διαβάστε αναλυτικά στο cannabisnews