Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα είχε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μετά την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ως ενέχυρα ελληνικά ομόλογα.
 

Ads

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ είπε στην πρωθυπουργό ότι η απόφαση της ΕΚΤ δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας καθώς ανανεώνει την ρευστότητα των τραπεζών μέσω του ELA. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του επεσήμανε ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί συμφωνία με τους εταίρους. 
 
Με μια αιφνιδιαστική απόφαση η ΕΚΤ ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι από την 11 Φεβρουαρίου δεν θα δέχεται ως ενέχυρα ελληνικά ομόλογα. Κι αυτό γιατί εκτιμά ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν δείχνει να είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. Πάντως σημειώνει ότι η αναστολή δεν έχει καμία επίπτωση στην κατάσταση του αντισυμβαλλομένου των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Εξάλλου λίγο νωρίτερα η ΕΚΤ είχε εγκρίνει τη συνέχιση της γραμμής παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τις συστηματικές ελληνικές τράπεζες. Η ανανέωση θα έχει ισχύ και πάλι για δυο εβδομάδες.
 
Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του επεσήμανε ότι «η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να κάνει αποδεκτά ως ενέχυρα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου, δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του». Επιπλέον επισημαίνει ότι η ΕΚΤ λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τη συγκεκριμένη απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.
 
Σακελλαρίδης: «Δεν εκβιάζουμε, αλλά δεν εκβιαζόμαστε»
 
«Το τραπεζικό σύστημα είναι εξασφαλισμένο από άποψη ρευστότητας και χρηματοδότησης και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από την απόφαση της ΕΚΤ» υποστήριξε σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
 
Έκανε λόγο για πολιτική πίεση εκ μέρους της ΕΚΤ προς όλα τα μέρη, κάτι που αποτελεί μέρος της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και τόνισε: «Δεν εκβιάζουμε, αλλά δεν εκβιαζόμαστε».


 
Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να έρθει σε ρήξη και πως υπάρξει καλή διάθεση για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς λύσης, υπογράμμισε ωστόσο ότι οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης γίνονται στη βάση της εντολής που έλαβε από τον ελληνικό λαό, «που σίγουρα δεν είναι το e-mail Χαρδούβελη».
 
Τέλος κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο οι δανειστές έχουν ζητήσει γραπτές εγγυήσεις με την υπογραφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε ότι υπάρχει τέτοιο αίτημα.