Με μια αιφνιδιαστική απόφαση η ΕΚΤ ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι από την 11 Φεβρουαρίου δεν θα δέχεται ως ενέχυρα ελληνικά ομόλογα. Κι αυτό γιατί εκτιμά ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν δείχνει να είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. “Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις”, τονίζεται σε ανακοίνωση του ελληνικου υπουργείου Οικονομικών: “με την απόφαση “η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας”.  “Η ΕΚΤ πλήττει το ευρώ”, ήταν η πρώτη αντίδραση της Citi από τις ΗΠΑ.

Ads

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω ενεχύρων θα συνεχιστεί κανονικά αλλά μέσω του μηχανισμού ELA, δηλαδή από την Τράπεζα της Ελλάδος, με την έγκριση της EKT.

 Εξάλλου λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι εγκρίθηκε από την ΕΚΤ η συνέχιση της γραμμής παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τις συστημικές ελληνικές τράπεζες. Η ανανέωση θα έχει ισχύ και πάλι για δύο εβδομάδες.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα το ευρώ άρχισε να καταγράφει ισχυρές απώλειες έναντι του δολαρίου. 

Ads

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να άρει την εξαίρεση (waiver) για τα αξιόγραφα που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
 
Η εξαίρεση επέτρεπε στα χρεόγραφα αυτά να χρησιμοποιούνται στις πράξεις του ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.
 
Η απόφαση του Δ.Σ. βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι αυτήν την στιγμή δυνατό να προβλεφθεί μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος.
 
Η απόφαση δεν έχει επιπτώσεις για την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις νομισματικής πολιτικής. Οι ανάγκες ρευστότητας για τις τράπεζες που δεν έχουν επαρκή collateral μπορούν να ικανοποιηθούν από την αντίστοιχη εθνική τράπεζα, μέσω του ELA». 

Ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα.

Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας.
 

Ανακοίνωση από τον οίκο Citi των ΗΠΑ 

“Η κίνηση της ΕΚΤ διακινδυνεύει την αξιοπιστία της ευρωζώνης και θα προκαλέσει πλήγμα στο ευρώ”.

«Διαπραγμάτευση με ταχύτητα» ζήτησε ο Ντράγκι

Νωρίτερα πηγές από την ΕΚΤ που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο σημείωναν ότι «o Μάριο Ντράγκι διευκρίνισε την εντολή της ΕΚΤ και άσκησε πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο με το Eurogroup προκειμένου να διασφαλίσει «την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» της Ελλάδας».
 
Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Τετάρτη ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης συνάντησε τον πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Ο τελευταίος, σύμφωνα πάντα με το Γαλλικό Πρακτορείο υπενθύμισε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών τους αυστηρούς κανονισμούς που περιβάλουν την υποστήριξη που παρέχει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, μια στήριξη που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας.

Μία συνέχιση του προγράμματος, που ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου, προϋποθέτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και μία συμφωνία με τους εταίρους της Ευρωζώνης, φέρεται να τόνισε ο Ντράγκι.