Πολιτική απεμπλοκή αναζητείται μεταξύ Αθήνας – Βρυξελλών και Παρισιού ενώπιον της σκληρής γραμμής που υιοθετεί, ξανά, το ΔΝΤ στο «παρά πέντε» της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το νέο δάνειο μέσω του ESM.

Ads

Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε σήμερα την ειδική επιστολή – «πρόσκληση» που αξίωσε το ΔΝΤ προκειμένου να έρθουν οι εκπρόσωποί του στην Ελλάδα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της τρόικας, ενώ ο πρωθυπουργός ενεργοποίησε και τους πολιτικούς διαύλους σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, Φρανσουά Ολάντ και Αλέξης Τσίπρας «επιβεβαίωσαν την σημασία του να τηρηθούν αμοιβαία και κατά γράμμα οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο εν λόγω γραπτό κείμενο» – ένα μήνυμα, που φωτογραφίζει τα πρόσθετα προαπαιτούμενα τα οποία φέρεται να ζητά το ΔΝΤ προκειμένου να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις.

Οπως έγινε σαφές από τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, το ΔΝΤ ασκεί διπλή πίεση προς Αθήνα αλλά και – κυρίως – ευρωζώνη ζητώντας αφ’ ενός από την ελληνική κυβέρνηση πιο σκληρές και άμεσες μεταρρυθμίσεις και, αφ’ ετέρου, από τους ευρωπαίους «σαφή και συγκεκριμένη δέσμευση» για τη μείωση του χρέους.

Ads

Η εμπλοκή με το ΔΝΤ καθυστέρησε την άφιξη των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνας – άφιξη, η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένη για σήμερα και, μέχρι στιγμής, παραμένει ασαφές εάν θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων συμπιέζει ακόμη περισσότερο τα μικρά χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, για την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει κλείσει πλήρως έως τις 20 Αυγούστου. Η 20η Αυγούστου, άλλωστε, είναι και η ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να αποπληρωθεί το επόμενο ομόλογο προς την ΕΚΤ – γεγονός, που σημαίνει ότι εάν δεν έχει ολοκληρωθεί έως τότε η συμφωνία για το δάνειο από τον ESM θα πρέπει να υπάρξει και νέα χρηματοδότηση-γέφυρα προς την Ελλάδα.

Το ενδεχόμενο μιας νέας «γέφυρας» είχε αφήσει ανοιχτό ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, πληροφορίες ωστόσο από τις Βρυξέλλες φέρουν την σκληρή «πτέρυγα» των πιστωτών να αποκλείει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το ΑΠΕ φέρεται να δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και πιστωτών θα ξεκινήσουν μέσα «στις επόμενες ημέρες». Επίσης, κατά το ΑΠΕ, χθες υπήρξαν νέες επικοινωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές για να βρεθεί «το κατάλληλο μέρος» διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την παρουσία των εκπροσώπων της τρόικας στα υπουργεία – αξίωση, που προβάλει και πάλι το ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ των Financial Times που υπογράφει ο Πήτερ Σπιγκελ αναφέρει ότι η ευρωζώνη εξετάζει τη σύγκληση του Eurogroup στις 11 Αυγούστου για την έγκριση του νέου ελληνικού προγράμματος. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ορισμένοι αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί για τον εάν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, ύψους 86 δισ. ευρώ, μπορεί να ολοκληρωθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες.