1. Πρώτος στην πρόθεση ψήφου παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ψαλίδα της διαφοράς από τη ΝΔ να ανοίγει στις 6,9 μονάδες από τις 5,5 στην τελευταία δημοσκόπηση του tvxs.gr. Στη νέα μέτρηση της Palmos Analysis ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 28,7% έναντι 21,8% που συγκεντρώνει η ΝΔ. Τρίτο κόμμα το Ποτάμι με 6,8% ενώ το ΠΑΣΟΚ κινείται στο όριο του 3%. Εκτός Βουλής το ΚΙΔΗΣΟ που λαμβάνει μόλις 1,1%.  Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τα ποιοτικά ευρήματα της έρευνας. Τι λένε οι πολίτες για grexit, καταθέσεις, κυβερνητικές συνεργασίες αλλά και το αν πρέπει να υπάρξει debate μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 

Ads

2. «Κωδικός ΣΥΡΙΖΑ-Podemos» είναι ο σημερινός κεντρικός τίτλος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ που προβάλλει ότι το μέτωπο του Νότου ταρακουνά την Ευρώπη  ενώ με το κύριο άρθρο της ζητά να μην υπάρξουν άλλοι άδικοι φόροι. Έτσι, ολοκληρώνεται η στροφή του ΔΟΛ που με το κυριακάτικο Βήμα ανακάλυψε την «ευκαιρία της Αριστεράς» εγκαταλείποντας την κυβέρνηση που τόσο παθιασμένα στήριξε. Διαβάστε την ανάλυση του tvxs.gr: Οι κυβιστήσεις των άλλων
 
3. Δύο άτομα σκοτώθηκαν σε έφοδο της αντιτρομοκρατικής σε κτίριο στη Βερβιέρ, στο Βέλγιο, στα ανατολικά της χώρας, ενώ ένα ακόμη άτομο έχει τραυματιστεί σοβαρά. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε κοντά στο κέντρο της πόλης και είχε στόχο ομάδα τζιχαντιστών. Βίντεο ντοκουμέντο
 
4. Το καταστροφικό πέρασμα της Μπόκο Χαράμ από τις επαρχίες της Νιγηρίας κατέγραψε δορυφόρος. Η Διεθνής Αμνηστία έδωσε στη δημοσιότητα τις εικόνες που δείχνουν το μέγεθος της σφαγής. Οι ένοπλοι ισλαμιστές εκτιμάται ότι έσφαξαν μέχρι και 2.000 άτομα ενώ έβαλαν φωτιά και κατέστρεψαν ολόκληρα χωριά.
 
5. Επιχείρηση «σκούπα» για τα ορφανά παιδιά στις Φιλιππίνες λίγο πριν την άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου στην πρωτεύουσα της χώρας. Οι Αρχές της Μανίλα μάζεψαν από τους δρόμους τα ορφανά παιδιά και τα έκλεισαν σε κελιά με ενήλικες κρατούμενούς προκειμένου να «καθαρίσουν» την πόλη για την επίσκεψη του Ποντίφικα.
 
6. Οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ 2015. Με αρκετές και ενδιαφέρουσες εκπλήξεις, οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν δια στόματος της προέδρου της Ακαδημίας Σέριλ Μπουν Άϊζαακς, του ηθοποιού Κρις Πάιν και των σκηνοθετών Αλφόνσο Κουαρόν και Τζέι Τζέι Έϊμπραμς. Στις 22 Φεβρουαρίου η 87η τελετή απονομής.
 
7. Την ενοχή και των πέντε κατηγορουμένων για την υπόθεση με τις μίζες από τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα TOR – M1 πρότεινε η εισαγγελέας την Πέμπτη, επισημαίνοντας το «αληθές» της κατάθεσης του εξαδέλφου του Τσοχατζόπουλου, Νίκου Ζήγρα.
 
8. Η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ουγγαρία είναι οι χώρες-μέλη της ΕΕ όπου η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση στη διάρκεια της κρίσης.
 
9. Τη χαλάρωση των εμπορικών και οικονομικών περιορισμών στη Κούβα, μετά από δεκαετίες, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, ανοίγοντας το δρόμο για δραστηριοποίηση αμερικανικών επιχειρήσεων στη χώρα. Επίσης θα επιτρέπεται στους αμερικανούς να ταξιδεύουν στην Κούβα ελεύθερα, χωρίς άδεια, για εκπαιδευτικούς, θρησκευτικούς, ιστορικούς ή άλλους εγκεκριμένους λόγους.
 
10. Αποδοκιμασίες από πολίτες, μεταξύ των οποίων και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δέχτηκε ο Αντώνης Σαμαράς, στο Περιστέρι, κατά την προεκλογική του επίσκεψη στο δημαρχείο της πόλης. Τέσσερα άτομα προσήχθησαν.
 
Διαβάστε τέλος για το αφιέρωμα στην «εξέγερση του πλαστικού γαντιού» που φιλοξενεί το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC και το οποίο παρουσιάζει τον αγώνα των απολυμένων καθαριστριών του υπ. Οικονομικών.

* Γελοιογραφία του Soloup