Πρώτος στην πρόθεση ψήφου παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ψαλίδα της διαφοράς από τη ΝΔ να ανοίγει στις 6,9 μονάδες από τις 5,5 στην τελευταία δημοσκόπηση του tvxs.gr. Στη νέα μέτρηση της Palmos Analysis ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 28,7% έναντι 21,8% που συγκεντρώνει η ΝΔ. Τρίτο κόμμα το Ποτάμι με 6,8% ενώ το ΠΑΣΟΚ κινείται στο όριο του 3%. Εκτός Βουλής το ΚΙΔΗΣΟ που λαμβάνει μόλις 1,1%.  Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τα ποιοτικά ευρήματα της έρευνας. Τι λένε οι πολίτες για grexit, καταθέσεις, κυβερνητικές συνεργασίες αλλά και το αν πρέπει να υπάρξει debate μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
 

Ads

Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου τα κόμματα λαμβάνουν: ΣΥΡΙΖΑ 28,7%, ΝΔ 21,8%, Το Ποτάμι 6,8%, Χρυσή Αυγή 6,1%, ΚΚΕ 4,4%, ΠΑΣΟΚ 3%, ΑΝΕΛ 2,1%, ΛΑΟΣ 1,3% ΚΙΔΗΣΟ 1,1%. Αναποφάσιστοι δηλώνουν οι πολίτες σε ποσοστό 16,5% (Κεντρικός πίνακας)

Πολιτική επικαιρότητα
 
image

Μια πρώτη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι το καλύτερο αποτέλεσμα των εκλογών σύμφωνα με το 44% των ερωτηθέντων. Την ίδια ώρα το 33% πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ. 

Ads

image

Και τα δυο ποσοστά παραμένουν σταθερά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. 

image

Εν όψει των πρόωρων εκλογών το 37% των ερωτηθέντων απαντούν ότι το καλύτερο αποτέλεσμα είναι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το 28% προτιμούν μια νίκη της ΝΔ. Το 22% απαντούν αυθόρμητα «κανένα από τα δυο».

image

Το ποσοστό αυτών που προτιμούν μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ενώ το ποσοστό όσων προτιμούν τη ΝΔ έχει πτώση δυο μονάδων.

image

image

Ελαφρώς αυξημένα εμφανίζονται τα αισθήματα της ελπίδας αλλά και του φόβου εν όψει των πρόωρων εκλογών της 25ης Ιανουαρίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Πτώση για παρουσιάζει το αίσθημα της οργής/αγανάκτησης για το παρόν. 

Grexit
 
image

Καθόλου πιθανή δεν θεωρεί μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το 53%. Λίγο πιθανή τη θεωρεί το 15%. Στον αντίποδα το 11% των πολιτών θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ενώ αρκετά πιθανό το θεωρεί το 13%.

image
 
Το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν απίθανη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ παρουσιάζει αυξητική τάση με άνοδο επτά μονάδων από την προηγούμενη εβδομάδα. Πτώση πέντε μονάδες στο ποσοστό όσων πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να βρεθεί εκτός ευρωζώνης.
 
Καταθέσεις
 
image

Την ίδια ώρα το 52% των πολιτών θεωρούν ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα το 31% πιστεύει ότι οι καταθέσεις θα κινδυνεύσουν.

image
 
Το ποσοστό των πολιτών που δεν φοβάται για τις καταθέσεις είναι αυξημένο κατά δυο μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Μειωμένο κατά τρεις μονάδες είναι αντίστοιχα το ποσοστό το πολιτών που πιστεύουν ότι οι καταθέσεις τους απειλούνται. 

Debate

image
 
Με μεγάλη πλειοψηφία που φτάνει το 69% οι πολίτες θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει τηλεοπτική τηλεμαχία μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα πριν τις εκλογές. Στο 20% το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι δεν πρέπει να γίνει debate.
 
Κυβερνητικές συνεργασίες
 

image

Σε περίπτωση νίκης της ΝΔ στις εκλογές το 26% των πολιτών θα προτιμούσαν το σχηματισμό μιας οικουμενικής ή κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Το 21% θα ήθελαν μια κυβέρνηση ΝΔ με Ποτάμι ενώ το 19% μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ θα ήθελε το 18% ενώ το 14% θα θεωρούσε καλή μια κυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
 
image

Σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές το 29% των ερωτηθέντων θα προτιμούσε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ενώ το 28% θα προτιμούσε μια οικουμενική ή κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Το 18% θα ήθελε μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ποταμιού ενώ το 13% θα ήθελε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και αντίστοιχο ποσοστό με τους ΑΝΕΛ. 

Εκτίμηση εκλογικής επιρροής 

image

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 34,5% ενώ η ΝΔ κινείται στο 29%. Ακολουθούν Το Ποτάμι με 9% και η Χρυσή Αυγή με 6,5%.
 
image

Ακολούθως ΚΚΕ με 5,5%, ΠΑΣΟΚ με 4% και ΑΝΕΛ με 3%.
 
image

Με βάση την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής η κατανομή των εδρών εκτιμάται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 144 έδρες, ΝΔ 79 έδρες, Το Ποτάμι 25 έδρες, Χρυσή Αυγή 18 έδρες, ΚΚΕ 15 έδρες, ΠΑΣΟΚ 11 έδρες και ΑΝΕΛ 8 έδρες. 

Παράσταση νίκης
 
image

Πρώτος και στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ με το 73% των πολιτών να εκτιμά ότι είναι το κόμμα που θα πάρει τις εκλογές. Το 14% των πολιτών «βλέπουν» νικήτρια των εκλογών τη ΝΔ.

Δείτε τη διαχρονική εξέλιξη της παράστασης νίκης: 

image

Καταλληλότερος πρωθυπουργός
 
image

image

Ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από τον Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας 41% έναντι 33%. Ελαφριά πτώση Σαμαρά, σταθερό το ποσοστό του Τσίπρα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. 

Οι συσπειρώσεις των κομμάτων

image

Στο 61% η συσπείρωση της ΝΔ με το ποσοστό των ψηφοφόρων που χάνει προς το ΣΥΡΙΖΑ να αυξάνεται σε 14% από 9% την προηγούμενη εβδομάδα. Διαρροές της τάξης του 3% έχει προς το Ποτάμι (επίσης αυξημένες, 1% την προηγούμενη εβδομάδα). 

image

Στο 78% η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει μικρότερες διαρροές σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (5%) προς τη ΝΔ. Το ίδιο συμβαίνει και με τις διαρροές προς το Ποτάμι που ελαχιστοποιήθηκαν από 5% σε 1%.  

image

Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να έχει διαρροές προς πάσα κατεύθυνση. Η συσπείρωσή του φτάνει μόλις το 23%. Το μεγαλύτερο ποσοστό διαρροών το έχει προς το ΣΥΡΙΖΑ 23% (21% την προηγούμενη εβδομάδα) ενώ αυξητικές τάσεις έχει και το ποσοστό των ψηφοφόρων που πηγαίνει στη ΝΔ. Μικρότερες οι διαρροές προς το ΚΙΔΗΣΟ του Παπανδρέου, σταθερές προς το Ποτάμι. 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

image