Επισήμως ονομάζονται «περιμετρικές αλλαγές». Στην ουσία, πρόκειται για το τελικό κυβερνητικό «ναι» στις περικοπές των επικουρικών και σε μειώσεις των υψηλών κύριων συντάξεων προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα με το ΔΝΤ στο ασφαλιστικό, να επιστρέψει το κουαρτέτο στην Αθήνα και να κλείσει η αξιολόγηση.

Ads

Ο κύβος έχει ήδη ριφθεί και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το νέο τροποποιημένο σχέδιο Κατρούγκαλου – με τις «περιμετρικές αλλαγές» στο ασφαλιστικό – έχει παρουσιαστεί στα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι εν λόγω αλλαγές φέρνουν πλέον τις ελληνικές θέσεις πολύ κοντά σε εκείνες των δανειστών και ειδικά της Κομισιόν. Σε ό,τι αφορά το «σκληρό» ΔΝΤ εκτιμάται ότι επίσης θα υπάρξει γεφύρωση του χάσματος παρ’ ότι παραμένει ακόμη «μια ικανή απόσταση που πρέπει να διανυθεί».

Οι περικοπές στις επικουρικές

Σε ό,τι αφορά την ουσία των αλλαγών, κυβερνητικοί παράγοντες επιβεβαιώνουν πως προκρίνονται στοχευμένες μεν αλλά γενικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες μπορεί να φθάσουν – στους υψηλότερα αμειβόμενους – και το 25%.

Ads

Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μείωση του ανώτατου πλαφόν στις συντάξεις, το οποίο σήμερα βρίσκεται στα 2.700 ευρώ για την κύρια σύνταξη και στα 3.000 ευρώ για τις πολλαπλές συντάξεις. Οι περικοπές εδώ αναμένονται αρκετά βαθιές, χωρίς όμως ακόμη να προσδιορίζεται το τελικό πλαφόν.

«Έκπτωση» προωθείται και στο θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών στην οποία έχουν αντιταχθεί σφοδρά οι δανειστές και, κυρίως, το ΔΝΤ. Το νέο σενάριο προβλέπει, κατά τις πληροφορίες, αύξηση των εισφορών κατά 0,5% αντί του αρχικού 1,5%, ενώ εξετάζεται και κλιμακωτό μοντέλο – με αναλογία εισφορών και παροχών – και για την καταβολή της εθνικής σύνταξης.

Επιστρέφουν «από Δευτέρα»;

Με αυτό το πλάνο ανά χείρας, το οποίο έχει εξεταστεί και σε επίπεδο τηλεδιασκέψεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα πάει η κυβέρνηση στο EuroWorkingGroup της επόμενης Δευτέρας, προσδοκώντας να κλείσει και την οριστική ημερομηνία για την επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Κυβερνητική πηγή δήλωνε χθες ότι η επιστροφή αυτή «είναι πιθανή εντός της επόμενης εβδομάδας», ωστόσο τα χρονοδιαγράμματα γίνονται πια εξαιρετικά πιεστικά και ο στόχος να κλείσει η αξιολόγηση έως το τέλος Μαρτίου μοιάζει αρκετά δύσκολος…