Την τελευταία της πνοή άφησε μέσα στο σπίτι της, στη συνοικία της Νέας Χώρας στα Χανιά, μια 56χρονη τετραπληγική γυναίκα. Σύμφωνα με τα παιδιά της ο θάνατός της επήλθε μια ώρα αφού η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα που ήταν απλήρωτο.

Ads

Η γυναίκα τα τελευταία 15 χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και χρειαζόταν μηχανική υποστήριξη από τρία μηχανήματα όλο το 24ωρο.

Οι συγγενείς της 56χρονης κατέθεσαν το απόγευμα μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ενώ τα ακριβή αίτια του θανάτου της αναμένεται να προσδιορίσει η νεκροψία-νεκροτομή.

Πριν από λίγους μήνες, «τα Χανιώτικα νέα» έγραφαν ότι η γυναίκα είχε απωλέσει την σύνταξη του ΟΓΑ που έπαιρνε με την αιτιολογία ότι εμφανιζόταν να διαθέτει ανθοπωλείο.

Ads

Μάλιστα, η οικογένεια της 56χρονης είχε κάνει ένσταση στον ΟΓΑ, ο διοικητής του οποίου είχε, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ενημερωθεί και μετά τα δημοσιεύματα υποσχέθηκε να εξετάσει το θέμα. Από την 1η Απριλίου που έγινε η εξέταση της έντασης έως σήμερα, ο ΟΓΑ δεν είχε ενημερώσει για την τύχη της.

Με ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι η γυναίκα δεν ήταν καταχωρημένη στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, για τους οποίους η ΔΕΗ δεν κόβει ποτέ το ρεύμα. Από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ σχολιάστηκε πως κατά την υλοποίηση της αποκοπής του ρεύματος, οι Υπηρεσίες του δεν γνώριζαν, αλλά ούτε είχαν ενημερωθεί με οποιοδήποτε τρόπο, για την ύπαρξη ατόμου που χρήζει μηχανικής υποστήριξης ή ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Παράλληλα εκφράστηκε η «βαθύτατη λύπη του για τον θάνατο καταναλωτή στα Χανιά».

Πάντως η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί διοικητική προανάκριση για το κατά πόσο το τοπικό κατάστημα της επιχείρησης γνώριζε για την κατάσταση της υγείας της γυναίκας. 

Εισαγγελική παρέμβαση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Δραματική εξέλιξη στην οποία εμπλέκονται ο ΟΓΑ και η ΔΕΗ» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, το θάνατο της 56χρονης γυναίκας μιλώντας στο ρ/σ Στο Κόκκινο. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση για την διερεύνηση της τραγικής υπόθεσης. 

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης ζήτησαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. «Πόσες ακόμα ανθρώπινες τραγωδίες πρέπει να καταγράψουν τα μνημόνια και τα χαράτσια;» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, Τέρενς Κουίκ.

Με ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία χαρακτήρισε τη ΔΕΗ «τουλάχιστον συνυπεύθυνη» για τον θάνατο της 56χρονης. «Τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα εν έτει 2014, έρμαια υπηρεσιών, γραφειοκρατών, ελλιπούς ενημέρωσης και έλλειψης ευαισθησίας, θρηνούν ένα μέλος της οικογένειάς τους», επεσήμανε η Συνομοσπονδία, καλώντας την πολιτεία, την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των Ταμείων να πάρουν άμεσα μέτρα για την προστασία των ΑμεΑ. «Ήδη είναι αργά και οι ευθύνες δεν θα φύγουν από τους υπαίτιους. Ας μην υπάρξει επόμενο θύμα», προστίθετο στην ίδια ανακοίνωση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, παράλληλα, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή είπε πως «αυτό που έκανε η ΔΕΗ, να διακόψει το ρεύμα σε αυτή τη γυναίκα είναι λάθος, είναι ένα τραγικό λάθος. Τα μηχανήματα υποστήριξης αυτών των ασθενών έχουν χρόνο ζωής και μετά από διακοπή του ρεύματος. Η ΔΕΗ οφείλει να διασφαλίζει την συνεχή παροχή ρεύματος για αυτές τις κατηγορίες συμπολιτών μας»  διευκρινίζοντας ότι μηχανική υποστήριξη στο σπίτι σημαίνει ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς οξυγόνο, έχει τραχειοτομία κι είναι ανάπηρος σε ποσοστό 100%.