Η πορεία υλοποίησης των 15 προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Ads

Σε μια προπαρασκευαστικής φύσεως συνάντηση εν όψει του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, οι υπουργοί Τσακαλώτος, Σταθάκης και Χουλιαράκης θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Μοσκοβισί στον οποίο και αναμένεται να θέσουν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Πιθανότατα να συζητηθεί και το θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, με αφορμή την πρόσφατη επιστολή-παρέμβαση της Κομισιόν.

Σημαντικά ζητήματα για το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση αποτελούν, επίσης, η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς και για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά, όταν η Ελλάδα θα είναι εκτός προγράμματος.

Ads

Ειδικά για το χρέος, αναμένονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Με βάση την έκθεση αυτή, θα υπάρξει διαπραγμάτευση μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, προκειμένου να αποφασιστεί η συμμετοχή εκ νέου του Ταμείου στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Πρωτογενή πλεονάσματα και χρέος είχαν, επίσης, τεθεί κατά την επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί στην Ελλάδα και τώρα θα συνεχιστεί η συζήτηση στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, στη συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Με βάση τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τα «κόκκινα» δάνεια πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40% έως το 2019.

Ενώ μεταξύ των ορόσημων- προαπαιτούμενων είναι και οι αλλαγές στον «νόμο Δένδια» για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Το πρωί επίσης συνεδριάζει και το Euroworking Group το οποίο προετοιμάζει το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα, στην ατζέντα του οποίου θα περιλαμβάνεται το θέμα της Ελλάδας.

Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, θα αποφασιστεί και η ακριβής ημερομηνία της επανόδου στην Αθήνα των εκπροσώπων των θεσμών -περί τα μέσα Σεπτεμβρίου- για την αξιολόγηση.

Εντωμεταξύ, στις 12 το μεσημέρι, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα δώσει στη δημοσιότητα τα αναθεωρημένα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο.