«Πώς θέλουμε άραγε να είναι η χώρα μας το 2027; Πώς θέλουμε να είναι η κοινωνία μας το 2027 για να αξίζει να ζούμε σε αυτή;».

Ads

Τα παραπάνω ερωτήματα που έθεσε, χθες, ο Αλέξης Τσίπρας  κατά την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. συμπυκνώνουν την στροφή στην επικοινωνιακή – πολιτική καμπάνια του κόμματος, ενόψει της επερχόμενης κάλπης. 

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν στόχευσε, αυτή τη φορά, στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη με σκοπό να επενδύσει στο θυμικό του κοινωνικού σώματος λόγω της γαλάζιας κυβερνητικής πολιτικής. Παρουσίασε το όραμα του πολιτικού χώρου, που εκτείνεται σε βάθος τετραετίας, προκειμένου να ξαναπιάσει το νήμα που συνέδεε τον ΣΥΡΙΖΑ με την «κοινωνική πλειοψηφία που δεν έχει φωνή». Τις αναγκαίες εξειδικεύσεις των «επτά βημάτων προς μία δίκαιη κοινωνία και ευημερία με όλους» ανέλαβαν στελέχη του κόμματος, που δεν προκαλούν αρνητικούς συνειρμούς προς τους ψηφοφόρους.  

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, ως συντονιστής της νέας Εκλογικής Επιτροπής, έχει κερδίσει σεβασμό και εκτίμηση που υπερβαίνει τα κομματικά τείχη.

Ads

Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης θεωρούνται άριστα καταρτισμένοι και δεν έχουν δώσει λαβές για επικριτικά σχόλια, ακόμα και από το σύστημα που συγκροτεί το «αντισύριζα» μέτωπο.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν και δέχθηκε ενδοκομματική κριτική λόγω των θεωριών με το «τοπικό νόμισμα», θεωρείται ένα πρόσωπο που έχει συμπάθειες σε ευρύτερα ακροατήρια.

Η συμμετοχή δε του πρώην υπουργού Οικονομικών στη χθεσινή εκδήλωση στο Χαλάνδρι αποσκοπούσε στην εκπομπή του μηνύματος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. δίνει ενωμένος τη μάχη για να τεθεί ένα φρένο στην παντοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σημειώνεται ότι, ο κ. Τσακαλώτος ανήκει στην τάση της «Ομπρέλας» που δυσφορεί έντονα λόγω του πλήρους αποκλεισμού των στελεχών της από την Εκλογική Επιτροπή.   

Τα επτά βήματα 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. προτάσσει, ετεροχρονισμένα για πολλούς, τον θετικό λόγο, τις απτές λύσεις των σύγχρονων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία.  Τα επτά βήματα  για την Ελλάδα του 2017, όπως τα περιέγραψε ο Αλ. Τσίπρας είναι τα εξής: 

  • Το πρώτο βήμα αφορά την ανασυγκρότηση του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας με σκοπό μια δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη. 
  • Το δεύτερο βήμα σχετίζεται με την ενίσχυση των εισοδημάτων και τη θωράκιση της αγοραστικής δύναμης. Οι αυξήσεις των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι αυξήσεις των συντάξεων, η ρύθμιση των χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τους πολλούς αποτελούν βασικούς άξονες της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. 
  • Το τρίτο βήμα για την Ελλάδα θέτει στο επίκεντρο το δικαίωμα στην εργασία. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η επαναρρύθμιση της εργασίας, με το κράτος να έχει σημαίνοντα ρόλο στην εξάλειψη των επισφαλών μορφών εργασίας και της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος των εργαζομένων
  • Το τέταρτο βήμα αποτελεί η δημιουργία ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυξήσεις απολαβών, αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος, στήριξη και ανάπτυξη των υποδομών είναι μέτρα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαραίτητα προς αυτή την κατεύθυνση. 
  • Το πέμπτο βήμα είναι η ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας, την οποία ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε προϋπόθεση προόδου, ευημερίας, δημοκρατίας και πολιτισμού. 
  • Το έκτο βήμα αφορά τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία, με τον Αλ. Τσίπρα να αναφέρει ότι η κοινωνική πρόνοια και η κρατική φροντίδα δεν αφορούν μόνο την ακραία φτώχεια. Όπως υπογράμμισε, αφορούν το σύνολο των πολιτών και έχουν ως στόχο τη μείωση των ανισοτήτων. Αποτελούν δε το βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. 
  • Το έβδομο και τελευταίο βήμα για την Ελλάδα του 2027 βάζει σε πρώτο πλάνο το δικαίωμα στη στέγη και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του έχει ένα ολιστικό και συγκροτημένο σχέδιο για τη ρύθμιση των τραπεζικών δανείων, την προστασία της πρώτης κατοικίας και την πρόσβαση στην ποιοτική στέγη.

Το βλέμμα (και) προς τα αριστερά 

Στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ευελπιστούν ότι, αυτά τα επτά βήματα, θα φέρουν πιο κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ με τους (παλαιούς) ψηφοφόρους που του γύρισαν την πλάτη. Φιλοδοξούν δε, το πρόγραμμα του κόμματος, να αφήσει το αποτύπωμά του προς τους αριστερόστροφους πολίτες, που θεωρούν μάταιη την ψήφο τους προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πρόκειται και εκείνο το τμήμα των ψηφοφόρων που προσανατολίζεται να ψηφίσει μικρότερα κόμματα (Πλεύση, Μέρα25), προκειμένου να εισέλθουν στη Βουλή και να ψαλιδίσουν τα φτερά της αυτοδυναμίας του κ. Μητσοτάκη.