Έντονη ανησυχία -αν και δεν ομολογείται- φαίνεται πως έχει προκαλέσει σε τμήμα του στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ και το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη η δυναμική επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα με επίκεντρο την ανάγκη υπεράσπισης της συμφωνίας των Πρεσπών, ιδιαίτερα μετά την άνοδο των εθνικιστών του VMRO στην εξουσία στη Βόρεια Μακεδονία.

Ads

Άλλωστε ήδη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ στις 17 και 18 Ιουνίου στην Αθήνα.

Δεν περνά μάλιστα απαρατήρητο το γεγονός πως στη Διάσκεψη το παρών θα δώσουν ευρωπαϊκές πολιτικές προσωπικότητες με σοσιαλιστικό πρόσημο, όπως ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και νυν πρόεδρος του Ινστιτούτου «Friedrich Ebert» των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς. Και οι τρεις διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η παρουσία τους σημειολογικά στέλνει σαφή μηνύματα τόσο προς την Κουμουνδούρου όσο και προς την Χαριλάου Τρικούπη- αναφορικά με την προοπτική συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Τα «καρφιά» Τσίπρα κατά Κασσελάκη

Αρκετοί δε, σημειώνουν με νόημα πως η Διάσκεψη θα λάβει χώρα μόλις μια εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, το αποτέλεσμα των οποίων ενδεχομένως να πυροδοτήσει εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

Ads

Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας παρά το γεγονός πως πρόσφατα είχε κάνει την εμφάνισή του στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, είχε φροντίσει να εκτοξεύσει «καρφιά» κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση στο Βερολίνο (Eurojam 2024) σχετικά με τον τρόπο που πολιτεύεται ο διάδοχός του στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Καθημερινά βλέπουμε πολίτες που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην εθνική και την ευρωπαϊκή πολιτική να κινούνται από την αποχή στην αντι-πολιτική, στην ακροδεξιά. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως η απάντηση δεν είναι η αντι-πολιτική. Ούτε η μετα-πολιτική, που επικεντρώνεται στο να “γίνεσαι viral”, αντί να κινητοποιείς τους πολίτες στη βάση προοδευτικών πολιτικών. Στόχος μας πρέπει να είναι να φέρουμε τους πολίτες πιο κοντά στην πολιτική και την πολιτική πιο κοντά στους πολίτες» είχε σημειώσει με νόημα ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «εξαφάνιση» του Αλέξη Τσίπρα από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανησυχίες στο επιτελείο Κασσελάκη

Από την άλλη, αίσθηση είχε προκαλέσει η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στην πρόσφατη ανακοίνωση της Κουμουνδούρου στη συμβολή του Αλέξη Τσίπρα -αλλά και του Νίκου Κοτζιά- στην επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πάντως να αποδίδει το γεγονός σε αβλεψία.

Από τη μεριά του, ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο Down Town επιχείρησε να «ρίξει τους τόνους», υποβαθμίζοντας όμως παράλληλα τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό του κόμματος.

«Είναι βουλευτής και πολύ περήφανος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε ρόλος του στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικός και βοηθητικός για μένα» σημείωσε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές πως παρά τις δημόσιες αναφορές στην ανάγκη ενότητας και σύμπλευσης στον ΣΥΡΙΖΑ, οι ισορροπίες ανάμεσα στην νυν και την πρώην ηγεσία του κόμματος παραμένουν εξαιρετικά εύθραστες. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη που εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας αναμένει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, προκειμένου να «βάλει μπρος» το σχέδιό του για υπέρβαση των υφιστάμενων κομματικών σχηματισμών του προοδευτικού χώρου με την δημιουργία ενός νέου ευρύτερου σχήματος, του οποίου ο ίδιος θα ηγηθεί.

Πρόκειται για ένα σενάριο που στο επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού εύλογα δεν επιβεβαιώνουν, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει όμως το ενδεχόμενο τα δεδομένα να αλλάξουν άρδην την επαύριο της κάλπης της 9ης Ιουνίου.