Στην επισήμανση ότι «πρώτα θα πρέπει να παρατηρηθεί μια δραστική μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού, κάτω από 1.000 την ημέρα και, ιδανικά, περί τα 500, και στη συνέχεια θα αρθούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα» προχώρησε μιλώντας στον Ant1 ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σύψας.

Ads

Μάλιστα, σημείωσε ότι παράγοντας που θα επηρεάσει τις αποφάσεις για σταδιακή επαναλειτουργία των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, προσθέτοντας παράλληλα ότι θα πρέπει η πληρότητα στις ΜΕΘ να πέσει κάτω από το 70% για να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Επιπλέον, ο Νίκος Σύψας έκανε λόγο για μια «απρόβλεπτη επιδημία» και τόνισε πως οι ημερομηνίες για να «προλάβουμε» τις γιορτές είναι οριακές. «Υπάρχει και το κακό σενάριο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Το πάθημα του Οκτωβρίου να μας γίνει μάθημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να παρατηρηθούν φαινόμενα αδράνειας έναντι του τρίτου κύματος της επιδημίας.

Η επαναλειτουργία της αγοράς και των κοινωνικών δραστηριοτήτων θα γίνει «πολύ ελεγχόμενα και με επιτήρηση. Δεν θα περιμένουμε να ξεφύγει η επιδημία», εξήγησε, προσθέτοντας πως «το μερικό άνοιγμα θα συνοδεύεται με μέτρα, όταν είναι απαραίτητο».

Ads

Μάλιστα, ανέφερε πως θα πορευτούμε με κυλιόμενα lockdown μέχρι την άνοιξη, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως πρόκειται για προσωπική γνώμη και εκτίμηση.