Διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη το απόγευμα της Δευτέρας, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στην αεροπορική βάση Los Llanos του ΝΑΤΟ στην πόλη Αλμπαθέτε της Ισπανίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι νεκροί είναι τουλάχιστον δέκα, μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες δύο πιλότοι, ενώ υπάρχουν και δεκατρείς τραυματίες, από τους οποίους οι έξι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Ads

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, το αεροσκάφος κατέπεσε, όταν κατά τη διαδικασία της απογείωσης έχασε ισχύ στους κινητήρες του, με αποτέλεσμα να συντριβή στο χώρο στάθμευσης αεροσκαφών την συμμαχίας. Η άσκηση διεξαγόταν στο Αλμπαθέτε και το αεροσκάφος συνετρίβη κατά τη διάρκεια της απογείωσης από τη στρατιωτική βάση της ισπανικής πόλης. Το F-16 έπεσε σε σταθμευμένα αεροσκάφη- προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερες απώλειες- και αμέσως τυλίχθηκε στις φλόγες. 

Στο σημείο της πτώσης μετέβησαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, για να σβήσουν την πυρκαγιά, ωστόσο αρχικά δεν μπορούσαν να πλησιάσουν αρχικά, εξαιτίας των εκρήξεων από τα καύσιμα των αεροσκαφών. Αξιωματούχοι στην Ισπανία εκφράζουν τις ανησυχίες τους πως ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να αυξηθεί. 

Το σκάφος ανήκε στην 341η Μοίρα της 111ης Πτέρυγας Μάχης που βρίσκεται στη Νέα Αγχίαλο. Συμμετείχε στην 1η εκπαιδευτική σειρά Αέρος για το 2015 του προγράμματος τακτικής ηγεσίας (Tactical Leadership Programme) που διεξάγεται στην ισπανική βάση από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου. Για το περιστατικό ενημερώθηκε και ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον απερχόμενο υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας πρόκειται να μεταβεί στην αεροπορική βάση του Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας με μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας με αφορμή το συμβάν με την πτώση του διθέσιου F-16 εντός της πίστας του αεροδρομίου. Από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έγινε γνωστό ότι τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής είναι καλά στην υγεία τους ενώ δεν υπάρχει ενημέρωση για την κατάσταση των δύο ιπταμένων του F-16.