Ads

Εν μέσω ιδιαίτερων συγκυριών και με μικρής έκτασης επεισόδια ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η 38η επέτειος βρίσκει τη χώρα με μια κυβέρνηση συνεργασίας – στην οποία μάλιστα συμμετέχει και το ακροδεξιό ΛΑΟΣ – και τους πολίτες να πλήττονται από σκληρά οικονομικά μέτρα. Ο εορτασμός της επετείου γίνεται χωρίς το θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου. Υπό το φόβο επεισοδίων η  υπουργός Παιδείας δεν παρέστη στις εκδηλώσεις και δεν κατάθεσε στεφάνι. Την ίδια ώρα, οι φορείς χαρακτηρίζουν επίκαιρα όσο ποτέ τα μηνύματα του Πολυτεχνείου. Επεισόδια σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στη Θεολογική σχολή, με τις αστυνομικές δυνάμεις να εισβάλουν τελικά μέσα στους χώρους του Πανεπιστημίου. Δέκα τρία άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ενώ έγιναν 13 συλλήψεις και 90 προσαγωγές.

 
Με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων ολοκληρώθηκε η πορεία στη Θεσσαλονίκη. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν δημιουργήσει κλοιό γύρω από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Τα επεισόδια σημειώθηκαν στο τέλος της πορείαςΌπως μεταδίδει ο Λευτέρης Αρβανίτης (tvxs Θεσσαλονίκης), τα επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις της αστυνομίας ξεκίνησαν στην πλατεία Συντριβανίου, με ρίψη χημικών και μολότοφ. Η ένταση μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο.
 
Οδοφράγματα στήθηκαν από τους διαδηλωτές στη Θεολογική Σχολή, στην Εγνατία οδό, στο ύψος της Αίθουσας τελετών του ΑΠΘ, εντός της οποίας διεξάγοταν συναυλία με πρωτοβουλία της πρυτανείας. Μερίδα διαδηλωτών συνέχισε τον πετροπόλεμο με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες με τη σειρά τους εξορμούσαν αναγκάζοντας τους διαδηλωτές να μπουν και πάλι εντός πανεπιστημίου. Τελικά η αστυνομία εισέβαλε στο Αριστοτέλειο, κινούμενη από την πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ μέχρι τη Βιβλιοθήκη, προχωρώντας σε 2 προσαγωγές.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως η αστυνομία κυνηγούσε κόσμο μέσα στα Πανεπιστήμια, γύρω από την Αίθουσα Τελετών. Ύστερα από την παρέμβαση του πρύτανη του ΑΠΘ Ιωάννη Μυλόπουλου και των φοιτητικών συλλόγων οι  αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία των φοιτητών από το Πανεπιστήμιο μέχρι την Καμάρα. 

Δέκα τρία άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ενώ έγιναν και 90 προσαγωγές. Όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΑΔΑ, από τις επιθέσεις νεαρών αντιεξουσιαστών στις αστυνομικές δυνάμεις, σε διάφορα σημεία των λεωφόρων Βασ. Σοφίας και Αλεξάνδρας, με πέτρες, μάρμαρα, ξύλα και βόμβες μολότοφ, τραυματίστηκαν συνολικά 14 αστυνομικοί. Σοβαρότερα τραυματίστηκε νεαρή αστυνομικός, η οποία συμμετείχε σε στατική δύναμη στο ξενοδοχείο «Παρκ», που δέχτηκε επίθεση από ομάδα νεαρών με ρόπαλα. Η κοπέλα διακομίστηκε και νοσηλεύεται στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο. Παράλληλα οι νεαροί προξένησαν περιορισμένες υλικές ζημιές σε θύρα κτιρίου, σε ένα αυτοκίνητο και μία τράπεζα, ενώ έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Ads

Στην Αθήνα, οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν στις 13:00. Η σημαία ξεκίνησε κατά τις 13:30 και λίγη ώρα αργότερα έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία. Μετά την αποχώρηση της ομάδας των διαδηλωτών που κρατούσαν τη σημαία ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις  περικύκλωσαν το Πολυτεχνείο. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου κατέβηκε στους δρόμους της Αθήνας. Οι διαδηλωτές είχαν αναπτυχθεί σε όλη τη Σταδίου, από την Ομόνοια μέχρι τη Πλατεία Συντάγματος. Η πορεία κατευθύνθηκε, μέσω της Βασιλίσσης Σοφίας, προς την αμερικανική πρεσβεία, όπου και διαλύθηκε σταδιακά. Περίπου μία ώρα αργότερα ξεκίνησε από την Ομόνοια και η πορεία του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ.
 
Κατά τη διάρκεια της πορείας σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια. Η αρχή έγινε περίπου στις 17:00 όταν μία μικρή ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες έγιναν και δύο προσαγωγές.
 
Νωρίτερα, σημειώνεται πως οι αστυνομικές δυνάμεις εμπόδιζαν τον κόσμο να περάσει από την πλατεία Συντάγματος. Εκεί μέλη των Εξορίστων και Φυλακισθέντων, που βρισκόντουσαν στην κεφαλή της πορείας αποδοκίμασαν τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες τελικά αποχώρησαν.
 
Μικρή ένταση σημειώθηκε, λίγο μετά τις 17:00, και στο Πολεμικό Μουσείο, ενώ συγκρούσεις μεταξύ μερίδας διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων σημειώθηκε στις 18:30 έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Εκεί νεαροί έβαλαν φωτιά σε κάδους και σε ένα κιόσκι ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών στην πλατεία Μαβίλη, ενώ τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών. Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας κατά τη αποχώρηση μερίδας διαδηλωτών. 
 
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την αστυνομία, που εφάρμοσε και πάλι την τακτική των «προληπτικών προσαγωγών», προχώρησε συνολικά σε 78 προσαγωγές και για 11 συλλήψεις.
 
Στη Πάτρα σημειώθηκαν μικρές εντάσεις κατά τη διάρκεια της πορείας, όταν κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν νεράντζια στους άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι απάντησαν κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών. Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν η πορεία έφθασε στη συμβολή των οδών Κορίνθου και Αγίου Νικολάου, χωρίς ωστόσο να λάβουν διαστάσεις. Επεισόδια σημειώθηκαν και στο τέλος της πορείας. Ομάδα διαδηλωτών πέταξε μολότοφ και οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης να γίνει αποπνικτική. Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων και στη Λάρισα, στην πλατεία ταχυδρομείου.  

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε εκδήλωση της ΠΑΣΠ για την επέτειο του Πολυτεχνείου, με προσκεκλημένο τον Στέφανο Τζουμάκα, ο οποίος προπηλακίστηκε από μερίδα παρευρισκομένων. Η εκδήλωση διεκόπη και ο Στέφανος Τζουμάκας φυγαδεύτηκε εν μέσω υβριστικών συνθημάτων.
 
Παράλληλα σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές κατά τη διάρκεια των οποίων δύο φοιτήτριες και ένας φοιτητής τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Δεν κατέθεσε στεφάνι η υπουργός Παιδείας
 
Αίσθηση έχει προκαλέσει η χθεσινή ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου ότι δεν θα καταθέσει στεφάνι στην επέτειο του πολυτεχνείου.
 
«Δεν έχει κανένα νόημα η κατάθεση στεφάνων με τη συνοδεία της αστυνομίας», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, κάνοντας λόγο για περιφρούρηση του πραγματικού νοήματος της επετείου του Πολυτεχνείου.
 
«Το Πολυτεχνείο και η εξέγερση των νέων και του λαού εναντίον της χούντας είναι ένα φωτεινό παράδειγμα, ένα σύμβολο, μια μνήμη που μας ενώνει και μας εμπνέει. Σεβασμός στο Πολυτεχνείο σημαίνει πάνω από όλα σεβασμός στην αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι – με τις συνθήκες που δημιουργούν εδώ και χρόνια οι εκτός δημοκρατικών ορίων ενέργειες δυναμικών μειοψηφιών- δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να γίνονται καταθέσεις στεφάνων με τη συνοδεία είτε της αστυνομίας είτε των κομματικών υποστηρικτών. Αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτή τη διαδικασία που συνιστά βαθιά προσβολή της ιστορικής μνήμης και μετατρέπει την ουσία και το νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου σε θέαμα βίας και εντυπώσεων. Αντί στεφάνων οφείλουμε όλοι να καταθέσουμε αυτή την αλήθεια. Έχουμε χρέος να περιφρουρήσουμε το πραγματικό νόημα και το συμβολισμό του Πολυτεχνείου και να απομονώσουμε πολιτικά και ηθικά τις μειοψηφίες, που με τις πράξεις τους υπονομεύουν την έννοια της δημοκρατικής έκφρασης όλων των πολιτών» αναφέρει στη δήλωσή της για την επέτειο η Άννα Διαμαντοπούλου.