Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ως απόδειξη ότι «το μνημόνιο τελειώνει» -όπως διατυπώθηκε δια στόματος Ευ. Βενιζέλου- την υποτιθέμενη μεταφορά της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στο Παρίσι. Η Κομισιόν, διεμήνυσε ότι η εν λόγω συνάντηση δεν υποκαθιστά τον τακτικό έλεγχο της τρόικας στην Αθήνα, διευκρινίζοντας ότι το «ραντεβού» στη γαλλική πρωτεύουσα θα έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα. Όπως προκύπτει, η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει τη συνάντηση με το ΔΝΤ, αγνοώντας την Κομισιόν και την ΕΚΤ και «ξεχνώντας» τη διάσταση απόψεων μεταξύ Ε.Ε και Ταμείου. Τώρα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προσπαθήσει να πείσει τον Ζαν Κλοντ Γιούγνκερ.

Ads

 
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή «άδειασε» τον πρωθυπουργό, στην αρχή ευθέως και αργότερα με το γάντι της προπαρασκευαστικής συνάντησης. Εξάλλου, η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος την Τρίτη διαλαλούσε ότι η πρωτοβουλία για την αξιολόγηση στο Παρίσι ανήκε στον Αντώνη Σαμαρά.
 
Τώρα, ο πρωθυπουργός, προσπαθώντας να «μαζέψει» το επικοινωνιακό βατερλώ, θα επιχειρήσει να θέσει το θέμα της διαπραγμάτευσης των κυβερνητικών στελεχών με την τρόικα εκτός Ελλάδας στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, όπως αναφέρει το real.gr. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο Γιούνγκερ θα αποδεχθεί το αίτημά ώστε η συνάντηση στο Παρίσι να μην έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα αλλά διαπραγματευτικό . Όλα αυτά εκ των υστέρων, διότι εξαρχής επέλεξαν να απευθύνουν το αίτημα στο ΔΝΤ.

image

Η τρόικα λοιπόν, δεν έχει πάψει «να έχει λόγο ύπαρξης», παρά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος δήλωσε εχθές ότι η Ελλάδα «θα ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα με τις υποχρεώσεις της χώρας – μέλους της Ευρωζώνης» υποστηρίζοντας μάλιστα ότι είχε «καθαρό πολιτικό μήνυμα» η απόφαση για τη συνάντηση στο Παρίσι.

Ads

image
 
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει τις περισσότερες εκκρεμότητες απέναντι στους δανειστές, με το πολυνομοσχέδιο – μαμούθ (άνω των 200 διατάξεων) για τα προαπαιτούμενα της δόσης 1 δις. ευρώ. Βάζοντας βέβαια «μαχαίρι» στους κοινωνικούς πόρους, όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, φέρνει σε δεινή θέση τα Ταμεία που θα οδηγηθούν σε περικοπές συντάξεων. Το πολυνομοσχέδιο πρέπει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 8 Αυγούστου γι’ αυτό και δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος.
 
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ενδοκυβερνητική κόντρα για τα «greek statistics» και τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ. Παρά τη συνεργασία, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αλληλοκατηγορούνται για το ποιος έφερε στη χώρα τα μνημόνια, μετά το έλλειμμα του 2009, παρόλο που συμφωνούν ως προς τη συνταγή της λιτότητας για την έξοδο από την κρίση. Η σύγκρουση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και επικοινωνιακού χαρακτήρα. Σε περίπτωση εκλογών, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δομηθεί παρά μόνο στο «ποιος φταίει».
 
Στην αντιπολίτευση, τώρα, υπό τη σκιά της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει τελικά σε πρόωρες εκλογές, συνάντηση θα έχουν την Πέμπτη αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή, σε συνέχεια της ανταλλαγής επιστολών Τσίπρα – Κουβέλη. Ο τελευταίος εξάλλου είχε αποστείλει προσκλητήριο σε διάλογο για την κεντροαριστερά στο ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι κατευθύνεται και η κίνηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Γιάννη Πανούση, να αναγγείλει την ΣΟΔΗΑ (Σοσιαλιστική Δημοκρατική Αριστερά), έναν φορέα-«ομπρέλα» που εφόσον πετύχει θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνώσα Αριστερά «και όχι για μια κεντροδεξιά».