Συνελήφθη αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος για υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ads

Η σύλληψη έγινε στο σπίτι του στη Φιλοθέη, μετά από ένταλμα της ανακρίτριας Βασιλικής Μπράτη και με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας. 

Η Βασιλική Μπράτη ερευνούσε προμήθεια οπλικών συστημάτων Eriey της Ericsson και πρόσφατα στα χέρια της κατέληξαν νέα στοιχεία με λογαριασμούς του επιχειρηματία για την υπεράκτια εταιρεία Interaction, την ιδιοκτησία της οποίας εκείνος δεν έχει αρνηθεί.

Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι προέκυψαν στοιχεία για μίζα που δόθηκε μέσω της offshore σε στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες κατά τις έρευνες της δικαιοσύνης προέκυψε διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος ύψους 1.6 εκ.ευρώ από τον Θωμά Λιακουνάκο με αποδέκτες τους Άκη Τσοχατζόπουλο και Ιωάννη Σμπώκο που ήδη έχουν καταδικαστεί και εκτίουν πολυετείς ποινές καθείρξεως για μίζες εκατομμυρίων σε άλλα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ads

Ο Θωμάς Λιακουνάκος ήταν εκπρόσωπος της εταιρείας AXON, η οποία μεσολάβησε μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Ericsson για την επίμαχη σύμβαση.

Προς το παρόν έχει μεταφερθεί στην Ασφάλεια, ενώ αναμένεται να κληθεί σε απολογία. Σε βάρος του έχουν ασκηθεί διώξεις για τα αντισταθμιστικά των Leopard ΙΙ, ενώ έχει επιπλέον προταθεί η παραπομπή του για τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Τέλος, η Εισαγγελία Διαφθοράς μελετά και την κύρια προμήθεια των γερμανικών αρμάτων μάχης.