Αντίθετος με την τακτική «πρώτα επαναφέρουμε το πρόγραμμα εντός τροχιάς, ύστερα ζητάμε προσαρμογές», την οποία ακολουθεί ο υπουργός Οικονομικών, εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Με πρωτοβουλία του κ. Βενιζέλου, οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα συναντηθούν την Τετάρτη με τον Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να συζητηθούν η ελληνική τακτική στο Eurogroup της Δευτέρας και οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν στη συνέχεια.

Ads

Την Τρίτη, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της σχετικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup, διαφοροποιήθηκε από την τακτική Στουρνάρα, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος του κόμματος, κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις «παρουσίασε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης και την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, που ξεκινά από την εκτίμηση των νέων μακροοικονομικών δεδομένων και την ανάγκη να συμφωνηθεί η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τρία, ει δυνατόν και, πάντως, για όχι λιγότερα από δύο, έτη».
 
Στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι με την τακτική που χάραξε ο κ. Στουρνάρας, προφανώς σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό, χάνεται η δυνατότητα κάθε διαπραγμάτευσης και συγχρόνως εκτίθεται η κυβέρνηση στα μάτια της κοινής γνώμης, καθώς εμφανίζεται να εγκαταλείπει τις προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων που την στηρίζουν. «Ένα τέτοιο συμφωνημένο πλαίσιο(με τους εταίρους-ΣΣ) είναι απολύτως αναγκαίο, για να μπορέσουν να γίνουν με αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο όλα τα επιμέρους βήματα και για το τρέχον, αλλά και για τα επόμενα έτη», προσθέτει η κ. Γεννηματά, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτά θα αποτελέσουν την επίσημη στρατηγική της χώρας.

Απομένει να διευκρινιστεί η στάση της της ΔΗΜΑΡ και της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία το κλίμα εξακολουθεί να είναι βαρύ, μετά την παραίτηση Νικολόπουλου και τη δημοσιοποίηση της αποκαλυπτικής επιστολής του. 

Η σύσκεψη των τριών αναμένεται να ασχοληθεί με μια ακόμη κυβερνητική τριβή, καθώς η υφυπουργός Υγείας κυρία Σκοπούλη, που προτάθηκε από την ΔΗΜΑΡ, δήλωσε στη ΝΕΤ ότι δεν έχει δουλειά γιατί, προφανώς, ο υπουργός κ. Λυκουρέντζος δεν της παραχωρεί αρμοδιότητες. 

Ads