Δημοσιοποιήθηκε η επιστολή παραίτησης την οποία απέστειλε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο βραχύβιος υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος. Μιλώντας στον πρώτο ενικό, κάνει λόγο για προεκλογικές δεσμεύσεις περί διαπραγμάτευσης και προγραμματική διακήρυξη της κυβέρνησης που «δεν αποτελούν πλέον ούτε τη δική μας πολιτική στρατηγική και πρακτική».
Ο κ. Νικολόπουλος μιλά για εκπροσώπους των δανειστών οι οποίοι «ουδόλως προτίθενται να επαναδιαπραγματευτούν τα εργασιακά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, ούτε έστω σε κάποιες πτυχές τους».
«Σχεδόν με τρόμο άκουσα τον Γιάννη (σ.σ. υπουργό Εργασίας) να επαναλαμβάνει ‘για εμάς αποτελεί προτεραιότητα η υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων… εμείς συνεχίζουμε την πλήρη εφαρμογή αυτών με αποφασιστικότητα…’», αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ.
Ο ίδιος δηλώνει ότι ως υφυπουργός Εργασίας με αρμοδιότητες το εργασιακό και το προνοιακό θα έπρεπε να έχει «το δικαίωμα έστω στην πληροφόρηση της ακολουθούμενης τακτικής μας».
Προσθέτει αντίθετα πως ήρθε «αντιμέτωπος με προδιαγεγραμμένες πορείες, όντας σε πλήρη άγνοια, πράγμα τουλάχιστον επικίνδυνο» και πως αποτέλεσμα αυτού ήταν να παραμείνει «’εκκωφαντικά’ σιωπηλός σε όλη τη διάρκεια της συνάντησής μας με την τρόικα».
Παράλληλα, επισημαίνει τον κίνδυνο αποχώρησης βουλευτών ή ακόμη και εταίρου από την κυβέρνηση, «κατόπιν της ρητής συμφωνίας του Γιάννη με την τρόικα» για έναρξη του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο την πιστή τήρηση του Μνημονίου.
«Είμαι στη διάθεσή σου να συζητήσουμε», καταλήγει, αφού διαμηνύει: «δεν φεύγω από δίπλα σου και από την παράταξη».
Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η διαδικασία παράδοσης στο νέο υφυπουργό Εργασίας Νίκο Παναγιωτόπουλο. «Ήταν μεγάλη τιμή που μου έκανε ο Αντώνης Σαμαράς να με συμπεριλάβει στην κυβέρνηση, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω πως πρώτιστο καθήκον μου είναι να κρατώ το λόγο μου προς τους πολίτες που επί 23 χρόνια με στέλνουν ως εντολοδόχο τους στη Βουλή», ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος και προσέθεσε πως εύχεται να είναι εκείνος «που έχει κάνει το λάθος».
«Δεν είναι όλοι για τα δύσκολα»
Ανήκουστη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου τη στάση του κ. Νικολόπουλου τη μια μέρα να ψηφίζει τις προγραμματικές της κυβέρνησης και την επομένη να παραιτείται. Μιλώντας στο Real FM, ο κ. Κεδίκογλου εξήγησε ότι οι συναντήσεις με την τρόικα είχαν αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση και όχι διαπραγματεύσεις ή επαναδιαπραγμάτευση και προσέθεσε: «Δεν υπήρξε καμία ουσιαστική συζήτηση ή περί διαπραγμάτευσης ή διαβούλευσης ή οτιδήποτε άλλο. Ο ίδιος ο κ. Νικολόπουλος το επιβεβαίωσε τότε στους δημοσιογράφους».
«Όσοι συμμετέχουν σ’ αυτή την κυβέρνηση γνώριζαν ότι αναλαμβάνουν μια πολύ δύσκολη αποστολή. Είναι μια μεγάλη εθνική ανάγκη, μια πολύ κρίσιμη φάση και όσοι μπήκαν σε αυτή την κυβέρνηση γνώριζαν ότι δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα. Δεν είναι υπουργιλίκια του παλιού καλού καιρού. Προφανώς, όπως είπα και χθες, δεν είναι όλοι για τα δύσκολα», συμπλήρωσε ο κ. Κεδίκογλου.
Εξήγησε, πάντως, ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των πολιτών έχουν ορίζοντα τετραετίας και σημείωσε: «Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι τελείως εκτός τροχιάς. Έχουμε απολέσει την αξιοπιστία μας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η επιμήκυνση συνεπάγεται και μια επιπλέον χρηματοδότηση. Η οποιαδήποτε επιπλέον χρηματοδότηση πρέπει να περάσει από 17 εθνικά κοινοβούλια. Στο σημερινό ευρωπαϊκό σκηνικό, το να πετύχεις κάτι τέτοιο, πρέπει πρώτα να έχεις ξανακερδίσει την αξιοπιστία σου. Να έχεις δείξει, δηλαδή, ότι εννοείς τα όσα λες, ότι κάνεις βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Οι εταίροι μας περιμένουν να δουν δείγματα ότι ξαναμπαίνουμε σε τροχιά, ότι κάνουμε τα σωστά βήματα- και όσο το κάνουμε αυτό, τόσο προσφορότερο έδαφος για επαναδιαπραγμάτευση και άλλων ζητημάτων θα συναντάμε. Σε πρώτη φάση, γι’ αυτό που παλεύουμε είναι τα μέτρα του Μαρτίου, που θα έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί, να έχουν κάποιες αλλαγές, για παράδειγμα στο θέμα των ειδικών μισθολογίων. Φυσικά δεν θέλουμε, δεν θα επιτρέψουμε, δίνουμε μάχη να μην υπάρξουν επιπλέον μέτρα το 2012».
Σε προσωπικές φιλοδοξίες απέδωσε την παραίτηση Νικοόπουλου η Δημοκρατική Αριστερά. «Είναι δεδομένο ότι ο κ. Νικολόπουλος θα ήθελε να ήταν αυτός υπουργός και όχι ο κ. Βρούτσης. Ενδεχομένως να ένιωθε και υποτιμητικά στη συγκεκριμένη θέση του υφυπουργού, γιατί μπορεί να νιώθει ότι είναι πολύ σπουδαίο στέλεχος. Βεβαίως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Η άποψή μας είναι ότι σχετίζεται με προσωπικές φιλοδοξίες και ενδεχομένως με ενδο-νεοδημοκρατικά ζητήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι μετά και την παραίτηση Νικολόπουλου «θα πρέπει πάντα στις επιλογές μας, και πολύ περισσότερο σε αυτές τις πολύ κρίσιμες φάσεις, να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο ποιους επιλέγουμε για τη στελέχωση της κυβέρνησης».
Ολόκληρη η επιστολή του κ. Νικολόπουλου:
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >