Σε συναγερμό για τρίτη ημέρα βρίσκεται το Βέλγιο. Πλέον καταζητείται και δεύτερος τρομοκράτης. Σύμφωνα με αναφορές σε γαλλικά και βελγικά ΜΜΕ πρόκειται για έναν άνδρα που εμφανίζεται να συνόδευε τον καμικάζι του μετρό των Βρυξελλών. Το αν είναι νεκρός ή ζωντανός παραμένει ασαφές. 

Ads

Η γαλλική Monde και το βελγικό RTBF επικαλούνται πηγές κοντά στην έρευνα και υποστηρίζουν ότι οι κάμερες ασφαλείας στο μετρό δείχνουν τον Χαλίντ ελ Μπακραουί, τον καμικάζι στο Μάαλμπεκ, να συνοδεύεται από άλλον έναν άνδρα που κουβαλά μεγάλο σάκο. Κατά την Monde, ο δεύτερος αυτός άνδρας αναζητείται από τις αρχές ενώ το RTBF περιορίζεται στο ότι «ερευνάται» εάν είναι ζωντανός.  

Επισήμως, καταζητείται ο τρίτος δράστης του αεροδρομίου – ο άνδρας με το λευκό μπουφάν στα πλάνα από τις κάμερες του Ζάβεντεμ – ο οποίος και είναι ο μοναδικός δράστης εν ζωή από εκείνο το σημείο και ακόμη δεν έχει ταυτοποιηθεί. 

Ταυτοποιημένοι θεωρούνται μέχρι στιγμής οι τρεις καμικάζι. Οι δύο στο αεροδρόμιο, ο Μπραήμ ελ Μπακραουί και ο Ναζίμ Λαχραουί. Η ταυτοποίηση του δεύτερου δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα αλλά όλα τα στοιχεία συγκλίνουν προς τα εκεί. Ο Χαλίντ Μπακραουί είναι ο καμικάζι στο μετρό. 

Ads

Και οι τρεις ήταν Βέλγοι υπήκοοι, ενώ ο Λαχραουί θεωρείται ότι είχε διασύνδεση και με τον πυρήνα που ευθύνεται για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Θεωρείται ότι είναι ο κατασκευαστής των εκρηκτικών μηχανισμών αλλά και ο συντονιστής των πολλαπλών χτυπημάτων. 

Διαβάστε επίσης:

Στο δικαστήριο ο Αμπντεσλάμ 

Στο μεταξύ ενώπιον της δικαιοσύνης θα οδηγηθεί σήμερα ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ για το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι. 

Ο Αμπντεσλάμ, που διέφευγε της σύλληψης από τον Νοέμβριο, συνελήφθη τελικά την περασμένη Παρασκευή. Είναι ο μοναδικός τρομοκράτης του Παρισιού, τον οποίοι οι αρχές κατάφεραν να συλλάβουν ζωντανό.

Η μεταφορά του τζιχαντιστή από τις φυλακές της Μπρουζ προς το δικαστήριο ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Ο 26χρονος Γάλλος υπήκοος φέρεται να συνεργάζεται με τις αρχές του Βελγίου και σύμφωνα με πληροφορίες ομολόγησε ότι θα ήταν ο τέταρτος καμικάζι στο Stade de France αλλά τελικά δείλιασε και εξαφανίστηκε. Οι γαλλικές αρχές έχουν ζητήσει την έκδοση του Αμπντεσλάμ, κάτι το οποίο θα εξεταστεί από τα βελγικά δικαστήρια.

O Αμπντεσλάμ σύμφωνα με το δικηγόρο του δεν σκοπεύει πλέον να μπλοκάρει την έκδοσή του στη Γαλλία από το Βέλγιο και θέλει να επιστρέψει «όσο πιο γρήγορα γίνεται» στη Γαλλία.