Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος «βλέπει» και συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Ads

Σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU)  στη γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα «κλειδώσει» μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Την ίδια ώρα, εμφανίστηκε πεπεισμένος και σε ό,τι αφορά στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πακέτο στήριξης. 

Αντίστοιχα αισιόδοξος εμφανίστηκε νωρίτερα σήμερα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, που μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο δήλωσε ότι απομένουν μόνο «μερικές λεπτομέρειες» για να κλείσει η συμφωνία. 

Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος χαρακτήρισε το Eurogroup της Δευτέρας «ορόσημο» και εξήγησε ότι «πετύχαμε να γίνει αποδεκτό από όλους μας ένα εν εξελίξει σθεναρό πρόγραμμα – βάση για την ανάκαμψη της Ελλάδας».

Ads

Παρόλα αυτά, τόνισε ότι μια από τις προϋποθέσεις για να υπάρξει συμφωνία είναι και ο έκτακτος μηχανισμός προληπτικών μέτρων, ο επονομαζόμενος «κόφτης». 

Διευκρίνισε, πάντως, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί επαρκή τα ήδη υπάρχοντα μέτρα για την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2018.