Επετεύχθη συμφωνία στη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ και ψηφίστηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της ανεξάρτητης αρχής, η οποία θα κληθεί να διεξάγει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ads

Η πρόταση για τα μέλη του ΕΣΡ, η οποία και υπερψηφίστηκε είναι: Πρόεδρος Αθανάσιος Κουτρομάνος, Αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης και μέλη Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Γιώργος Πλειός αντί του κ. Κουφόπουλου, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαρειδάκης.

Η απόφαση για το ΕΣΡ, η μη συγκρότηση του οποίου αποτέλεσε τον λόγο για τον οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος για τις άδειες, έρχεται μετά από μεγάλο διάστημα συνεχών διαβουλεύσεων κατά το οποίο η ΝΔ αρνείτο να συναινέσει, θέλοντας να μπλοκάρει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Τελικά, και αφού έσπασε στην προηγούμενη συνεδρίαση το μέτωπο της αντιπολίτευσης μετά την κατάθεση της τροπολογίας που εκχωρεί εκ νέου τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ όπως όριζε η απόφαση του ΣτΕ, η ΝΔ συναίνεσε στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ads

Η πρόταση εγκρίθηκε με 20 θετικές ψήφους από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και 4 «παρών» από ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είχε νωρίτερα δηλώσει πως αυτή θα ήταν και η τελευταία προσπάθεια για συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής.

Στην σημερινή συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας και ως συμβιβαστική πρόταση, πρότεινε για πρόεδρο του ΕΣΡ τον προταθέντα από την ΝΔ Αθανάσιο Κουτρουμάνο και Αντιπρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη.

Προηγήθηκε και η δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, μέσω της οποίας επισήμανε πως «το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες» και «ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής».

Ο Νίκος Δένδιας, αν και δέχθηκε ως θετική την τελευταία δήλωση του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Παππά, ζήτησε την τοποθέτηση του κ. Βούτση ως προέδρου της Βουλής και τρίτου πολιτειακού παράγοντα για την αύξηση των τηλεοπτικών και ανέφερε ότι αυτή θα είναι η λιδία λίθος για την περαιτέρω στάση της ΝΔ. «Λόγω του κύρους σας, θα θέλαμε τη δική σας ρητή δέσμευση επί του ζητήματος. Ξέρουμε ότι είναι θέμα κυβέρνησης, όμως είναι λιδία λίθος η δική σας ρητή τοποθέτηση να περιλαμβάνει την αύξηση του αριθμού των δυναμένων να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό», είπε ο Νίκος Δένδιας απευθυνόμενος στον κ. Βούτση.

Ο αριθμός ήταν πρόταση της πλειοψηφίας και της κυβέρνησης και όχι προσωπική άποψη του υπουργού απάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «με αυτή την έννοια σε αυτή την ιδιαίτερη διαδικασία θέλετε τη δική μου δεσμευτική δήλωση. Είναι προφανές ότι το αρμόδιο ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια αντίληψη και διερεύνηση σε έναν αυξημένο αριθμό και θα υπάρξει διάλογος στο ΕΣΡ αλλά και διαβούλευση από την πλευρά μας».