Στους δρόμους βγαίνουν αύριο δάσκαλοι και καθηγητές ζητώντας να αποσυρθούν από το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας οι ρυθμίσεις που πλήττουν την δημόσια εκπαίδευση και εξισώνουν τα πανεπιστημιακά πτυχία με τους τίτλους των κολεγίων. Η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 12:30 το μεσημέρι στα Προπύλαια. 

Ads

«Με αυτό το μέτρο προχωράμε σε μια υποβάθμιση του κύρους των Πανεπιστημίων πτυχίων και αντί να συζητάμε για αναβάθμιση όλων πάμε σε μια λογική υποβάθμισης. Ταυτίζουμε με όχημα τα επαγγελματικά δικαιώματα εμμέσως πάμε να κάνουμε ακαδημαϊκή αναγνώριση», αναφέρει στο Documento, ο Μάνος Ανδρουλάκης, υπεύθυνος Τύπου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ). 

Την ίδια ώρα η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να εξισώσει στην πράξη τα «πτυχία κολεγίων» με τα πανεπιστημιακά, προκαλεί αντιδράσεις και στα Πανεπιστήμια. 

Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στέκεται απέναντι στην ηγεσία του υπουργείου, όπως έχει κάνει ήδη το Πολυτεχνείο, η κοσμητεία της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εκφράζει έντονες επιφυλάξεις σε ό, τι αφορά το συγκεκριμένο άρθρο και ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει τη σχετική διάταξη.

Ads

Από την πλευρά της, η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ανέφερε ότι «η επαγγελματική εξίσωση των αποφοίτων των κολεγίων με τους αποφοίτους δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης υποβαθμίζει περαιτέρω τη δημόσια εκπαίδευση, οξύνει το πρόβλημα της ανεργίας των αποφοίτων των πανεπιστημίων και εμπορευματοποιεί ένα κοινωνικό αγαθό αίροντας στην πράξη το άρθρο 16 του Συντάγματος».