Δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας στον προϋπολογισμό. Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο. Δεν χρειάζεται η Ελλάδα νέο δάνειο. Δεν υπερφορολογείται η χώρα. Αυτές ήταν μερικές από τις θέσεις που πήρε σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Ads

 
Ο υπουργός, μιλώντας στο Mega, υποστήριξε ότι η διαφωνία με την τρόικα τοποθετείται στα μέσα με τα οποία θα καλυφθεί το όποιο δημοσιονομικό κενό, το οποίο «είναι 1 δις ευρώ, που ψάχνουμε».
 
«Εμείς έχουμε καταθέσει έναν προϋπολογισμό με συγκεκριμένο στόχο και καταθέτουμε προτάσεις για το πως θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εμείς δεν αποδεχόμαστε ότι υπάρχει κενό. Το ζήτημα είναι ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα για να πετύχουμε τους στόχους. Ξέρετε η φράση δημοσιονομικό κενό διαφοροποιείται από μέρα σε μέρα. Για παράδειγμα σήμερα στείλαμε στοιχεία μέχρι και τον Οκτώβριο, που είναι πολύ καλύτερα από αυτά που περίμενε και η τρόικα και εμείς. Ψάχνουμε γύρω στο 1 δις», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας.
 
Ο ίδιος δεσμεύτηκε πως «δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ούτε τον Απρίλιο, ούτε τον Ιούνιο» και δήλωσε πως «πριν από λίγο καιρό η τρόικα δεν δεχόταν πως θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα αλλά υπολόγιζε έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ».
 
Για τους πλειστηριασμούς είπε ότι «η κυβέρνηση θα βρει μέση λύση» σημειώνοντας ότι «θα υπάρξει μεταβατική περίοδος για την προστασία της πρώτης κατοικίας», ενώ υποστήριξε πως «επιχειρείται να εισαχθεί ο θεσμός συνεργαζόμενου δανειολήπτη».
 
Όσον αφορά τις αμυντικές βιομηχανίες διευκρίνισε ότι δεν θα κλείσουν, αλλά είναι αναγκαίο να γίνουν βιώσιμες επιχειρήσεις.
 
Ν. Κακλαμάνης: Προκλητικός ο Στουρνάρας

«Προκλητικό απέναντι στην κοινωνία» χαρακτήρισε τον Γιάννη Στουρνάρα, ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης.

«Λυπούμαι που θα το πω και θα είμαι πάρα πολύ σκληρός σε ό,τι αφορά το κόμμα μου. Ήρθε χθες ένας υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ήταν προκλητικός απέναντι στην κοινωνία, ήταν απίστευτα ανιστόρητος απέναντι στην παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και δεν κατάλαβα τι ήθελε να πει. Προφανώς δεν έχει καταλάβει τι γίνεται στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Κακλαμάνης μιλώνστας στον ANT1.

Ads